Kverneland har med præsentationen af Knock-on spidsen til producentens stubharver gjort det hurtigt at skifte mellem smalle og brede spidser, og dermed gøre fleksibiliteten i markarbejdet bedre, og sørge for, at jordbearbejdningen sker med den rigtige spids til det rigtige formål, til stor gavn for pengepungen.

- Vi er mange der er blevet for dovne til at skifte spidser på stubharven, når vi går fra øverlig jordbearbejdning til bearbejdning i dybden, men med Kvernelands Knock-on system er der ikke længere nogen undskyldninger, forklarer Troels Pontoppidan, produkt manager hos Kverneland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skift altid i marken

De nye Knock-on spidser kræver ikke andet værktøj end en hammer og Kvernelands velkendte plovkile.

- Da det ikke tager lang tid at skifte spidserne, foreslår jeg, at det bliver gjort i marken, fortæller Troels Pontoppidan og fortsætter:

- Knock-on spidserne skal blot have ét slag for at afmonteres og ét enkelt slag for at blive monteret igen, og det bedste er at sænke harven efterfølgende og gå i gang med arbejdet umiddelbart med det samme, da man er sikker på, at spidserne sidder ordentligt fast efter 100 meters kørsel.

- Det er ikke en god ide, at skifte spidserne hjemme i værkstedet om morgen inden afgang, og derefter måske kører flere kilometer på vejen, inden harven sænkes i marken, da chancen, for at spidserne river sig løse på vej til marken, er til stede.

Én tand - flere spidser

Alle Kverneland stubharver er alle udstyret med Kverneland CLC tand, som enten leveres med bladfjedre- eller springbolt system, og samtlige spidser passer på samme tand

Artiklen fortsætter efter annoncen

.- I Danmark markedsfører vi fire forskellige spidser med bredder fra 80 millimeter til 320 millimeter, fortæller Troels Pontoppidan.

- Dette passer med, at den maksimale tandafstand på Kverneland harverne fra fabrikkens side er 290 millimeter, og på den måde sikre vi fuld gennemskæring med den brede spids på 320 millimeter.

Det er hovedsageligt den smalle 80 millimeter spids og den bredde 320 millimeter spids Kverneland sælger, da de to spidser dækker behovet ganske fornuftigt.

- Den smalle 80 millimeter spids skal bruges til dybdeharvning fra 15 til 35 centimeter i dybden, mens den bredde spids på 320 millimeter skal bruges til maksimalt 8,0 centimeters arbejdsdybde.

Efter spidsen sidder ledskinnen eller deflektoren, og her leverer Kverneland også tre forskellige typer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De tre typer går fra 60 millimeter over 80 til 100 millimeter, fortæller Troels Pontoppidan.

Mens den 60 millimeter ikke er vredet, har både den 80 millimeter og den 100 millimeter modeller som henholdsvis er vredet fremover og til højre samt til venstre side.

- Dette skyldes, at den 60 millimeter ledskinne skal bruges fra 10 til 35 centimeters dybde, og derfor kun dybde harvning

.- Den klart bedst sælgende er ledskinne er på 80 millimeter, og da disse skinner er vredet fremefter, vil de sørge for en god opblanding af planterester og jord.

Det er vigtigt, at de ledskinner som er vredet mod venstre og højre, placeres i siderne på stubharven, og sørger for at kaste materialet ind til sikker opblanding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den 100 mm skinne egner sig bedst til øverlig behandling, denne tager bedre fat i materialet da den er bredere, men med den 80 millimeter skinne har man en god all-round skinne til både øverlig og dybde harvning.

Skift spidserne

Ved falsk såbed umiddelbart efter høst skal den bredde spids benyttes, og det er meget vigtigt ikke at harve for dybt.

- Harven skal kører i maksimalt fem centimeter, da det kun handler om at fremprovokere spildkorn, og det ikke handler om at begrave græsukrudt, da det derfor kan blive et problem senere, når kornet er sået, fastslår Troels Pontoppidan

.- Når spildkornet er fremspiret, og én gang sprøjtning er overstået, er det tid for den dybe harvning forud for såningen

.- Og nu er det vigtigt, at spidsen bliver skiftet til den smalle 80 millimeter spids, da det er alt for dyrt at harve med den brede i dybden, fortæller Troels Pontoppidan, der generelt løfter en pegefinger og påpeger, at man skal tænke på brændstofforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For hver centimeter man kører for dybt, kan man begynde at udregne for mange kubikmeter mere jord der flyttes end nødvendigt, og det kan virkelig mærkes på brændstofforbruget.

Sliddet bliver også mindre, hvis der køres i den optimale dybde.

- Sliddet er naturlig meget afhængigt af fart og dybde, men en tommelfingerregel er 20 til 40 kroner pr. hektar, og det er med forbehold for at der både er eksempler over og under.

Troels Pontoppidan gør desuden opmærksom på, at hvis man søger en harve til blot den øverlig behandling, skal man fravælge tandharven:

- En tandharve er billigere i indkøb end en tallerkenharve, da tallerkenharven som regel har mange discs og lejer, men en tallerkenharve ligger typisk på 3,0 til 6,0 kroner pr. hektar i slid.