Enkelte fabrikanter ville ikke deltage i en test af vejeceller, da dette område ikke er beskrevet i den protokol, der følges ved tests af gødningsspredere. En udvidelse af protokollen er dog på vej

Forberedelserne til en maskintest har aldrig varet så længe som denne test af gødningsspredere ? mere end et år.

Årsagen er en lang diskussion mellem de respektive mediers redaktører og producenterne af den test-protokol, som er blevet fulgt under testen.

Fabrikanterne af de forskellige mærker af gødningsspredere ville kun deltage i testen, såfremt netop denne protokol blev fulgt. Det betyder blandt andet, at alle spredere har skullet igennem test i en uafhængig testhal. Derfor blev testen afholdt ved Århus Universitet, Forskningscenter Bygholm ved Horsens. Ligeledes er alle test af sprederne blevet udført fire gange i henhold til protokollen for at udjævne eventuelle forskelle i præstationerne i hvert gennemløb.

Boerderij, Top Agrar, Farmers Weekly, La France Agricole og Maskinbladet ville også gerne have testet præcisionen i vejecellerne på de forskellige gødningsspredere ? også kaldet en statisk vejetest.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Planen var at sænke to præcist udmålte storsække med gødning ned på gødningssprederen for derefter at aflæse vægten på maskinens computer.

Nogle af fabrikanterne ønskede imidlertid ikke den deltest. Argumenterne var, at vejetesten ikke er en del af EN-protokollen for tests af gødningsspredere.

Hvis de respektive medier havde holdt fast i at ville have udført denne del-test, var den komplette test øjensynlig ikke blevet til noget, da alle fabrikanter således ikke ville deltage.

Udvikling af veje-protokol på vej

Som en opfølgning på denne test har de forskellige fabrikanter besluttet sig for at udvikle en test-protokol for dynamisk vejning. Fabrikanterne har lagt sig fast på en dynamisk vejning, fordi en statisk vejning af gødningssprederen ikke fortæller den fulde historik med hensyn til kapaciteten i vejecellerne. En kørende traktor med en liftmonteret gødningsspreder, tyngdekraft og pludselige bevægelser har indflydelse på resultatet i forhold til en parkeret traktor.

Fabrikanterne undersøger nu, om det tyske testcenter, JKL Braunsweig, der også tester gødningsspredere, er i stand til at foretage en test af vejeceller på gødningsspredere under arbejde.

Det forventes, at der skal bruges et par år, før en protokol for test af vejeceller kan blive implementeret i EN-protokollen.