Jejsing Maskinstation har til sæson 2020 investeret i en ny 12-rækket Väderstad Tempo-majssåmaskine, og har selv bygget markør til den.

For tre år siden satte Väderstad verdensrekorden i størst sået majsareal på 24 timer. Imponerende 502 hektar blev det til med en 16-rækket Tempo L på store marker i Rumænien. Tempo L sælges også i Danmark, og selvom Jejsing Maskinstation har investeret i en Tempo L12 med 12 rækker, så har man ikke helt lige så store marker i det sønderjyske som i Rumænien, og derfor savnede man en ret vigtig detalje på Väderstad Tempo L-serien: Markører.

Der er nemlig ikke muligt at få markør på Tempo L-serien fra Väderstad - sikkert fordi den er tiltænkt de helt store marker i Østeuropa og lignende.

- Det kan godt være, at man kan undvære markør, når man sår med GPS, men da vi kommer på mange små marker på 2-3 hektar, så går det hurtigt op i hat og briller, hvis vi ikke har en markør at køre efter, fortæller Christopher Scholes, indehaver af Jejsing Maskinstation.

- Især når majsen skal renses, så er det ekstremt vigtigt, at rækkerne rettes op på den helt korrekte måde, når yderomgange er taget, og skal majsen sprøjtes, så stoler sprøjtechaufføren som regel blindt på, at rækkerne passer ud til kanten, og det kan godt blive dyrt, hvis en sprøjtebom pludselig ender i et træ eller lignende, forbi rækkerne ikke passer ud til skellet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han bemærker også opretning af marken ved forbikørsel af master, møller og lignende udfordringer:

- Det er sjældent en mark er helt regulær.

rich-media-1
Markørerne kommer fra en Tempo 8, og Jejsing Maskinstatio har selv forlænget dem og monteret på maskinen. Foto: Christopher Scholes.

Bygger det selv

Jejsing Maskinstation har selv stået for opbygningen, og indtil videre er det forløbet helt tilfredsstillende.

- Vi har købt et markørsæt fra en otte-rækket Väderstad Tempo, og selv forlænget den og stået for tilpasningen på den 12-rækkede maskine. Vi klapper markøreren ind og ud med et hydraulikudtag på traktoren, da det ikke kan bygges ind i styringen på den 12-rækkede maskine.

Christopher Scholes fortæller, at den manglende markør på Väderstad-såmaskinen var det største minus, da man overvejede hvilken såmaskine der skulle købes på maskinstationen til denne sæson, men Väderstad blev valgt til på grund af præcisionen.

- Vi har været rundt i landet og set på de majs som er blevet sået af Tempo-maskinen hos nogle af vores kolleager, og vi må sige, at vi var meget imponerede, så forventningerne er ret så store til maskinen, fortæller den sønderjyske maskinstationsejer.

rich-media-2
Placeringen betyder, at markørerne kan være på maskinen selv under sammenklapning. Foto: Christopher Scholes.

Ammoniak i front

Man har også fået monteret ammoniak-udstyr på maskinen, og det benyttes i stedet for startgødning hos de kunder med 2,3 dyreenheder, som er ramt på fosfor-tildelingen.

- Her er ammoniakken helt ideel til at give det bedste startskud til majsen, fortæller Christopher Scholes.