Det europæiske slagtesvinemarked ser i denne slagteuge uensartet ud, skriver Danske Svineproducenter i en pressemeddelelse. Mens nogle noteringer er stabile, falder andre en smule. Uoverensstemmelser om udbetalingsprisen i Tyskland og huspriser fra markedsførende slagterier lægger en dæmper på stemningen på tværs af alle grænser. Der er stadig udfordringer, hvad angår coronavirussens indflydelse på både hjemmemarkeder og eksportmarkeder.

Der meldes om uændrede noteringer både i Tyskland, hvor fire store slagterier udbetaler huspriser, og i det eksportorienterede Danmark samt i Frankrig og Østrig.

Den hollandske notering blev nedkorrigeret med én cent. Prisfaldene i Spanien og Belgien er noget større. Fra Storbritannien meldes der om en lille stigning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I gruppen af de fem EU-lande med flest svin viser den tyske og den hollandske notering i de forgangne syv uger det største prisfald med hhv. 18 og 22 korrigerede cent. I samme periode faldt den spanske notering med kun 11 cent og den danske med 12 cent.

rich-media-2
Illustration: Danske Svineproducenter. 

Et argument for stabile priser er levendeudbuddet, som grundlæggende ligger under gennemsnittet. Slagterierne klager over en mere tilbageholdende efterspørgsel fra Østeuropa.

Eksporten til Kina sørger for lidt afspænding, selvom der også ses nogle problemer. I USA volder den kaotiske situation på slagterierne problemer, hvor svinepriserne senest er brudt sammen pga. lukninger af nogle slagterier i forbindelse med coronaudbrud blandt medarbejderne. Desuden kan man spørge sig selv, hvordan de gensidige beskyldninger mellem USA og Kina vil indvirke på de to landes handelsforbindelse, skriver Danske Svineproducenter. 

Tendensen på det tyske marked:

Husprisdilemmaet på det tyske slagtesvinemarked eksisterer stadig her i ugens begyndelse. Levendeudbuddet er fortsat overskueligt. Som situationen p.t. ser ud, er udfaldet af kampen om en markedskonform pris stadig åbent, selvom betingelserne er vanskelige.

Landbrug & Fødevarer:

På det europæiske marked handles såvel ferske skinker som øvrige udskæringer til svagt faldende prisniveau i denne uge.
Til det engelske baconmarked er der en god stabil afsætning til detailhandlen.
Fra Asien rapporteres der om en stabil efterspørgsel fra Kina og Japan.