Jacob Dall, der er svinefaglig ansvarlig hos Vitfoss, har ambitioner om at vise, at det mange steder kan lade sig gøre at producere grise uden at anvende veterinær zink og antibiotika.

- Vi vil gerne arbejde med at udarbejde foder, der gør grisene godt. Men godt foder gør det ikke alene. Meget handler også om forberedelse af grisene samt stald, management med videre, siger Jacob Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forsøgsholdene, der får vores nye foder uden veterinær zink, har endda noget højere daglig tilvækst end kontrolgrupperne, der får zink.

Jacob Dall, Vitfoss

Han fastslår, at det er umuligt at købe sig til gode resultater uden samtidig at have styr på mange andre faktorer.

Ikke tryllestøv

For hjemmeblanderne hedder mineralkonceptet VFmix og adskiller sig ifølge Jacob Dall fra de traditionelle Landmixblandinger ved at være blandinger, som i endnu højere grad inkluderer international viden og erfaringer fra udenlandske og egne fodringsforsøg.

- Men vi vil helst ikke love, at det, vi sælger, virker som tryllestøv, for det handler også om godt gammeldags håndværk og viden om ernæring, og hvordan man udvikler den sunde tarmfunktion, siger Jacob Dall.

Han mener, at det er vigtigt med mellemrum at gennemgå rutinerne på den enkelte bedrift, for en løbende optimering og forbedring vil de fleste steder kunne sikre den bedste produktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid klogt med friske øjne, og det vil vi gerne bidrage med, siger Jacob Dall.

Han fortæller, at man som konsulent nærmest har en indarbejdet tjekliste i hovedet, som man normalt løber igennem, når man kommer i en stald, og dermed kan man hurtigt vurdere, hvad der skal til i den enkelte besætning.

Forpligtende rådgivning

- Vi vil derfor gerne udbrede et rådgivningskoncept, hvor vi går mere aktivt ind og rådgiver på en mere forpligtende måde, fortæller Jacob Dall.

Hans ambition er at følge tættere op og sikre hurtig opfølgning hos kunderne.

- Vi står gerne på mål for det, vi lover, men vi vil også gerne involveres mere, for rådgivning er helt central, ikke mindst når det drejer sig om fodringsstrategien for at undgå at anvende veterinær zink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Eksempelvis skal man arbejde med foderskifte og hvor længe grisene skal have en god blanding, nævner Jacob Dall.

Han ser Vitfoss ønske om at bidrage med rådgivning som en form for sikring af, at svineproducenten profiterer af at bruge godt foder ved at sørge for, at alle øvrige forhold for grisene også er i orden.

- Det handler om at kombinere foder og management. Vi snakker meget om at udvikle partnerskaber frem for bare at være leverandør af foder eller komponenter til foder, siger Jacob Dall.

Gode resultater

Han fortæller, at Vitfoss har gennemført forsøg i en stald ved Ribe, hvor det nye foder er testet i klimastalden i hele smågrisenes vækstperiode.

- Vores anbefalinger vedrørende management er indarbejdet i stalden, og vi foretager yderligere forsøg. Men vi har allerede en mængde data, der viser, at det virker, siger Jacob Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han konstaterer, at resultaterne viser, at foder uden veterinær zink kan lade sig gøre - i den besætning.

- Forsøgsholdene, der får vores nye foder uden veterinær zink, har endda noget højere daglig tilvækst end kontrolgrupperne, der får zink, fortæller Jacob Dall.

- Vi har derfor en begrundet formodning om, at det vil virke de fleste steder. Men management-delen er meget vigtig, siger han.