Lyt til artiklen:

Studie: Hvad betyder udfasning af medicinsk zink for dyrevelfærden?

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Rapporten er udarbejdet på baggrund af kvalitative interviews med seks dyrlæger og 10 konventionelle svineproducenter. De deltagende svineproducenter var udvalgt på baggrund af deres erfaring med at reducere brugen af antibiotika og/eller medicinsk zink, skriver Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab.

Dyrlægerne var udvalgt på tværs af alle seks praksisser med specialiserede svinedyrlæger i landet. Studiets interviewpersoner pointerer, at driften i farestalden er en af de fundamentale faktorer for smågrisenes sundhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studiet blev udført før forbuddet mod zink indtrådte i sommeren 2022.

For nuværende er denne drift markant påvirket af, at meget store kuldstørrelser ofte fører til mange flytninger af pattegrisene mellem kuldene og lav fravænningsalder. Også problematikker i forhold til meget uuddannet personale i besætningerne fremhæves.

Bliver disse strukturer optimeret, er vurderingen blandt de adspurgte svineproducenter og dyrlæger, at behovet for zink og antibiotika bliver reduceret.

Bekymringer for zink-udfasningen

- En so får mange flere grise, end den kan passe. I Danmark får en so i gennemsnit et kuld på 17,9 smågrise, men den har kun 14 patter, så derfor må man flytte pattegrisene rundt til ammesøer, og nogle bliver fravænnet ved tre-ugers alderen eller tidligere. De mange flytninger gør det svært at beskytte grisene mod smitte og derfor er de uhensigtsmæssige. Men fordi kuldstørrelserne er så høje, kan det være nødvendigt, siger medforfatter til rapporten ph.d. Hanne Kongsted.

I Danmark har det længe været meget almindeligt at bruge zink i høje doser - såkaldt "medicinsk zink" - i foderet de første 14 dage efter fravænning for at undgå fravænningsdiarré.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU har nu forbudt brugen af disse høje doser af miljømæssige grunde, og fordi det risikerer at selektere for antibiotikaresistens.

Med medicinsk zink har man hidtil kunnet forhindre udbrud med fravænningsdiarré og såkaldt ødemsyge, som er en dødbringende blodforgiftning, der begge skyldes infektion med E.coli-bakterier.

Mange af de interviewede svineproducenter og dyrlæger var urolige for, at der med forbuddet bliver opbygget en meget stor smitte, som de ville have svært ved at håndtere, uden at det ville medføre alvorlig sygdom og dødsfald.

De fleste svineproducenter og dyrlæger havde dog indtil videre ret positive erfaringer med at udfase zink, og mente, at de ved hjælp af justeringer i foderet også nok skulle kunne klare forbuddet.

Læs mere om studiet.