EU-domstolen har onsdag givet sin kommentar til striden mellem Danske Svineproducenter og Justitsministeriet, der i de seneste fem år har diskuteret, hvordan EU-reglerne vedrørende transport af svin skal fortolkes.

Svineproducenterne og ministeriet har været uenige angående den danske særregel om den såkaldte inspektionshøjde, det særlige krav om 100 centimeter indvendig etagehøjde samt kravene til lastetætheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to første af disse tre stridsspørgsmål blev afgjort til svineproducenternes fordel. Og det glæder direktør hos Danske Svineproducenter Hans Aarestrup.

- Det er absolut en dag, jeg vil mindes med smil på læben, siger han.

Havde håbet på 3-0

- Særreglerne har fra første færd været helt håbløse. Alene det faktum, at den inspektionshøjde, som alle nye lastbiler kan etablere, aldrig har været anvendt i praksis, viser jo med al ønskelig tydelighed, at reglen var ren chikane. Reglen betød, at lastbilerne blev 1500 kg tungere og derfor kunne laste mindre, da totalvægten også er en begrænsende faktor, fortæller Hans Aarestrup.

Samtidig understreger han, at EU-domstolen faktisk sætter spørgsmålstegn ved, om de danske særregler til højden under transport - ikke bare 100 centimeter-kravet, men reglerne helt generelt - er ulovlige. Dermed går Domstolen længere end det, som Vestre Landsret og Danske Svineproducenter har bedt den om at vurdere på.

- Vi havde selvfølgelig håbet at vinde 3-0, men når man kæmper mod både Justitsministeriet og EU-Kommissionen, kan man vist godt tillade sig at være tilfreds med at vinde 2-1, slutter Hans Aarestrup.