De tre producentforeninger Danske Svineproducenter, Bæredygtigt Landbrug og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter ønsker at få suspenderet 133 gebyrordninger, der er ophængt på det samme EU-direktiv, der tidligere har dannet baggrund for Danske Slagtermestre og Kødbranchens Fællesråds sejr ved EU-Domstolen. De tre foreninger har derfor sendt et forslag til en suspensionsaftale til Kammeradvokaten.

- Vi har som brancheorganisationer ansvaret for, at vores medlemmer ikke bliver opkrævet mere end myndighederne har hjemmel til i lovgivningen. Derfor vil vi nu have hele området gennemgået med en tættekam, idet mange af de 133 gebyrordninger er rettet direkte mod vores medlemmer. Suspensionsaftalen er sendt for at undgå, at noget af tilbagebetalingen kan blive forældet, mens vi kommer til bunds i de relevante gebyrordninger, skriver de tre foreninger i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er rystende, at mange års kamp for at få fjernet overflødige og - viser det sig nu - ulovlige gebyrer tilsyneladende ikke har sat sig spor i administrationen.

Kjartan Poulsen, formand i Danske Mælkeproducenter.

Danske Svineproducenter, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter og Bæredygtigt Landbrug har koordineret deres indsats i denne sag med hjælp fra advokat Hans Sønderby Christensen, og således er målet, at alle de tre foreningers medlemmer nu er dækket ind.

- Det er utroligt, at vi skal omkring EU-domstolen for at få nationale særregler og gebyrordninger rettet ind for at undgå negativ konkurrenceforvridning for danske producenter. Det her er et direkte opgør med de tunge administrationsomkostninger, som politikkerne og staten i flere år har overvæltet til os erhvervsdrivende. Vi svineproducenter vil blandt andet se nærmere på gebyrordninger i forbindelse med dyrevelfærdskontrollen, gulkort-ordningerne, flytteregistreringsgebyr, omkostninger ved direkte eksporter med videre, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, der bakkes op af formanden for Danske Mælkeproducenter:

- Det er rystende, at mange års kamp for at få fjernet overflødige og - viser det sig nu - ulovlige gebyrer tilsyneladende ikke har sat sig spor i administrationen. Aktuelt drejer det sig blandt andet om gebyrer for kontrol af levende dyr til eksport, brug af kvalitetsrådgivning, kvægpas, registreringer i CHR, gebyrer for ekstrakontrol og muligvis flere, hvor fødevaremyndighederne har overfaktureret kvægbruget, konstaterer formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.

Hos Bæredygtigt Landbrug kalder man ordningerne for et eksempel på en "går den, så går den"-kultur:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu skal der ryddes op. Selvfølgelig skal der kontrolleres i landbruget såvel som andre steder, men EU har lavet retningslinjer for, hvor meget og hvor lidt de nationale myndigheder må tage sig betalt, og de regler har myndighederne bare at overholde. Vi vil ikke være malkeko for styrelser med vokseværk. Der har indsneget sig ?en går den, så går den?- kultur, men nu går den altså ikke længere. De ufatteligt mange millioner, som det drejer sig om mangler i fødevareproducenternes likviditet, siger formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede.

De tre formænd er glade for alliancen mellem de tre foreninger samt SamMark og Danske Slagtermestre, og alle ser frem til at komme til bunds i de mange gebyrordninger og få uberettiget opkrævede gebyrer tilbagebetalt til de danske landmænd.