Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved Odense Universitets Hospital har i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer på fredag, kommenteret udviklingen i forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion:

- Antallet af personer, der er smittet med MRSA fra svin (CC398), stiger, og man kan begynde at se en stigning på landstallene, selvom de i høj grad er præget af bybefolkningen, som typisk ikke har kontakt til svin og svineproducenter, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men ser man på tallene her i Region Syd, er antallet af personer smittet med CC398 meget højere. MRSA CC398 er den største klon, vi isolerer i øjeblikket. Det er 25 procent af alt det, vi isolerer.

- Så selvom det ser fredeligt ud på landsplan, så ser det altså langt mere alvorligt ud i de regioner, hvor tallene er præget af en stor landbefolkning, og hvor der er mange svinebesætninger.

Fra person til person

Hans Jørn Kolmos påpeger desuden, at der nu er tegn på, at der sker en spredning fra person til person med MRSA CC398:

- Hos en tredjedel af de smittede personer kan vi ikke føre smitten tilbage til svinebesætninger.

- Det har været en diskussion om, hvorvidt MRSA CC398 kun smittede fra svin eller også kunne smitte fra menneske til menneske. Det tyder de seneste resultater altså på, at den kan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den onde cirkel skal brydes

Hans Jørn Kolmos understreger, at der ikke nødvendigvis vil være en sammenhæng mellem forbruget af antibiotika og sundheden eller dødeligheden hos grisene.

- Fra menneskesiden ved vi, at man ved et øget forbrug af antibiotika også selekterer for mere farlige bakterier. Man havner i en ond cirkel, hvor et stort antibiotikaforbrug selekterer for mere ondartede og resistente bakterier. Det øger behovet for endnu flere antibiotika, som fremmer udbredelsen af endnu mere ondartede bakterier og så videre.

- I sundhedsvæsenet har vi set adskillige eksempler på, at man kan bryde den onde cirkel ved at reducere antibiotikaforbruget drastisk. Jeg vil tro, at nøjagtig det samme kan gøre sig gældende i svinestaldene. Det kan altså meget vel være, at man rent faktisk får sundere dyr ved at reducere på antibiotikaforbruget.

Læs mere i juni-udgaven af Hyologisk, der udkommer fredag den 3. juni 2011. Abonnement kan bestilles på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.