Svinepesten hærger fortsat i Polen tæt på grænsen til Tyskland, hvor der alene i sidste uge blev fundet yderligere 20 vildsvin inficeret med afrikansk svinepest (ASF). Det fleste smittede vildsvin er blevet registret i Lubuskie-regionen, som strækker sig langs den tyske grænse mindre en 100 km fra Berlin.

Flest smittede vildsvin rapporteret i Polen

Polen har haft i alt 137 smittede vildsvin siden årsskiftet. Ifølge officielle rapporter var 2019 det værste år med hensyn ASF-udbrud i Østeuropa. Langt de fleste smittede vildsvin er blev rapporteret af Polen med 2.368 fundne, foran Ungarn som har registreret 1.598 og Rumænien med 683 registrerede vildsvin smittet med ASF. Rumænien har flest udbrud hos tamsvin med 1.724 tilfælde, efterfulgt af Polens 48 og Bulgariens 44. I alt blev der registreret 1.908 tilfælde med smitte af tamsvin, skriver Agrarheute.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måske aftale om fjerkræ og oksekød til Kina

Mens de regionale, tyske myndigheder bøvler med at holde strøm på deres vildsvinehegn på grænsen til Polen, arbejder de tyske kødeksportører på at få en aftale i stand med Kina, så de også kan eksportere fjerkræ og oksekød til de kødhungrende kinesiske forbrugere. Prognoserne for den kommende eksport af svinekød fra Tyskland er usikre på grund afrikanske svinepest. Eksporten af tyske landbrugsprodukter og fødevare- og landbrugsteknik nåede i 2019 op på 79,5 milliarder euro i 2019, ifølge organisationen for fremme af landbrugs- og fødevareeksport (Gefa).

Svinepest belaster tysk brand

Kort før jul var der en kinesisk delegation på besøg i Tyskland for at få en idé om, hvorvidt produktsikkerhed er på plads. Det næste trin at forhandle om en protokol til åbning af markedet. Derefter kan Kina godkende individuelle virksomheder.

Tysk kød er dog ikke længere en brand-succes i Kina, efter at ASF sniger tættere og tættere på landet. Politiske forhandlinger er i gang for at forhindre et komplet forbud mod import af tysk svinekød i Kina, hvis der skulle findes afrikansk svinepest i Tyskland.

Svinekød fortsat vigtigste eksportvare

Det kinesiske marked er nu Tysklands tredje største udenfor EU for den tyske landbrugs- og fødevareindustri. Specielt for kødbranchen er Kina vigtig. I 2018 blev 357.035 tons tysk kød sendt til Kina. I de sidste fem år (fra 2014 til 2018) er eksporten fra Tyskland til Kina steget med over 66 procent. I første halvdel af 2019 nåede kina-eksporten op på 243.500 tons kød. De vigtigste varer er svinekød og frosne biprodukter, skriver allgemeine fleischer zeitung.