Det var 13. og sidste gang i FRDKs 18-årige historie, at Hans Dahm aflagde beretning som foreningens formand.

- Det er vigtigt for os, at der er stor rummelighed i foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er et stort spring fra den landmand, der tænker på at droppe ploven og vil harve i stedet for til de, som gør det ypperste, nemlig holder jorden dækket hele tiden og roder mindst mulig i den.

- FRDK er en forening for alle, der interesserer sig det mindste for pløjefri dyrkning, reduceret jordbearbejdning eller Conservation Agriculture forkortet CA hvad enten, det er med kunstgødning og planteværn eller uden.

- Og det forhindrer ikke, at CA er det ypperste, som giver de fleste fordele for såvel landmand som miljøet.

- Vi siger nemlig ikke, hvad medlemmerne skal, det beslutter de helt selv. Vi lægger faglige muligheder frem, lød det til de lige godt 100 deltagere.

Nu over knapt 500 medlemmer

Over årene har FRDK haft et noget svingende medlemstal. Først i 2000-tallet var der lige godt 400 medlemmer, hvorefter medlemstallet gik ned til godt 200.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De senere år har vi oplevet en støt fremgang, som dog ikke var så stor i 2016.

- Men 30. november 2016 var vi oppe på 472 betalende medlemmer, hvoraf langt de fleste er danske landmænd, berettede Hans Dahm.

En del af landmændene er fra andre europæiske lande som Sverige, Norge, Polen, Rumænien med flere.

Diskussion om økologi

Hans Dahm kom også ind på forholdet til økologi som dyrkningssystem.

- Vi har tidligere hørt kritik for både at være for politiske og for ikke at være politiske. Men vores mål er at påpege det faglige, og det kan nogle gange virke politisk at gøre det, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For eksempel, når vi bebrejder de, der har med økologi at gøre, for at anprise sig selv for egenskaber, som økologien ikke har på nuværende tidspunkt.

- Jeg tænker på klimaeffekten, udvaskningen af kvælstof og biodiversiteten i agerlandet. Det er eksempelvis manipulation, når det bliver påstået, at klimaeffekten skal måles pr. hektar og ikke pr. produceret enhed.

- En økologisk ko skal jo have den samme mængde energi fra sit foder for at producere et kg mælk som en konventionel ko skal. Og så stiger klimabelastningen, når der produceres mindre pr. ha.

- Når det er sagt, vil jeg gerne kraftigt understrege, at vi også er tilhængere af, at naturlige processer bidrager så meget som muligt til dyrkningen af jorden.

- Hvorfor bruge stål, hvis jordbundsorganismer kan give en endnu bedre jordstruktur, større dyrkningssikkerhed og maksimal biodiversitet i agerlandet, lød det spørgende fra talerstolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og formanden svarede selv:

- Vi har således overhovedet ikke noget mod økologien som sådan og ser endda frem til et udvidet fagligt samarbejde.

- Men vi anfægter, at forbrugeren ikke kender hele sandheden, og derfor lovpriser økologien på et falsk grundlag.

- Vi har også flere medlemmer, der dyrker økologisk, ja selv et bestyrelsesmedlem.

Et fornuftigt årsresultat

FRDK havde i regnskabsåret 2015/-16 i alt 3,4 millioner kroner i indtægt og næsten lige så mange udgifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lander på et lille overskud på 2.184 kroner, viste formanden.

Han forklarede, at det efter bestyrelsens opfattelse overordnet set er et tilfredsstillende resultat, da FRDK ikke er sat i verden for at tjene en masse penge.

- Men vi kan jo godt bruge en masse penge, da vi syntes, der er så mange steder, vi kan gøre gavn for jer medlemmer.

- Sagt med andre ord, så kikker vi jo lidt i kassen for at se hvor højt et aktivitetsniveau, vi kan opretholde i forhold til den indtjening, vi har, berettede Hans Dahm.