Formand for Danske Halmlevereandører, Hans Stougaard, kritiserer regeringen for at være for uambitiøs på halmområdet med udspillet "Energistrategi 2050 - fra olie, kul og gas til grøn energi", som regeringen fremlagde i februar.

- Det er en strategi, hvor halmen efter vores vurdering ikke har fundet en betydende placering. Umiddelbart vurderer Danske Halmleverandører strategien som en fortsættelse af turen ned ad rutsjebanen, siger Hans Stougaard i sin beretning på Danske Halmleverandørers årsmøde i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er især utilfreds med, at der - selv med regeringens energistrategi - er udsigt til et lavere halmforbrug de kommende år.

Hans Stougaard savner også den udbudsrunde for anvendelse af halm, som politikerne tidligere har haft på bordet.

- Det var et forslag klima- og energiministeren (Lykke Friis, red.) var ude med i november, men som ikke fik plads i strategien. Danske Halmleverandører mener stadig, det er en god løsning, da det blandt andet giver et klart bud på, hvad det vil koste for staten med et øget halmforbrug til energi, og giver mulighed for, at nye interessenter kan byde ind, siger han.

Frit brændselsvalg

Der er dog et initiativ i energistrategien, som Hans Stougaard håber, vil give mulighed for at øge anvendelsen af halm til energi. Det er forslaget om frit brændselsvalg på værker op til 20 MW.

- En del trængte naturgasværker får mulighed for omstilling til halm. Fødevareminister Henrik Høegh anslår, at det kan give mellem 60-70.000 tons merforbrug af halm, siger Hans Stougaard og erklærer sig enig i fødevareministerens vurdering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et initiativ, der kunne øge anvendelsen af halm yderligere, ville ifølge Hans Stougaard være et fuldskala andengenerations ethanolanlæg. Men selv om regeringen har andengenerations ethanol med i strategien, er der ikke et konkret initiativ til et fuldskala anlæg.

- Det kunne ellers have øget forbruget med op til 350-400.000 tons halm, siger han.

Danske Halmleverandører holder årsmøde i dag på Axelborg, og der er lagt op til debat med politkerne Anne Grete Holmsgaard (SF), Lars Christian Lilleholt (V), Bent Hansen (S) og Morten Messerschmidt (DF) i panelet. Desuden deltager Povl Fritzner, formand for De Østlige Øers Landboforeninger, og Niels Rasmussen, formand for Centrovice, i debatten.