Denne gang er det FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation, der omtaler den danske indsats som et eksempel til efterfølgelse for andre lande verden over, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

I rapporten "Tackling Antimicrobial Use and Resistance in Pig Production. Lessons Learned in Denmark," som FAO, FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation, har offentliggjort i dag. Her fremgår det blandt andet, at de danske griseproducenter år efter år lykkedes med at reducere antibiotikaforbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en enorm anerkendelse af vores landmænd og dyrlæger og deres målrettede indsats, som gang på gang har leveret store resultater i dansk griseproduktion, siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

- Vi bliver ved med at flytte os selv, men vi kan forhåbentlig også inspirere og flytte flere af vores udenlandske kollegaer. Resistens er en global udfordring, der kræver en global indsats. Derfor er rapporten også et opråb til andre lande, lyder det fra Erik Larsen i pressemeddelelsen.

Ifølge Landbrug & Fødevarer fremhæves for eksempel de danske landmænds fokus på smittebeskyttelse, evnen til at forebygge sygdomme og erhvervets unikke sundhedssystem, det såkaldte SPF-system. Også de praktiserende dyrlægers indsats med sygdomsforebyggende rådgivning fremhæves, og det samme gør tiltag så som Gult kort-ordningen og erhvervets frivillige udfasning af antibiotikatyper, der er kritisk vigtige for mennesker.

- Vi er stolte af at være iført førertrøjen, men den position betyder, som rapporten også påpeger, at vi ofte må bevæge os ind på ukendt territorium for at nå vores mål. Derfor er landmændenes investeringer i forskning og vores samarbejde med de danske dyrlæger, universiteter og myndigheder afgørende for graden af innovation og udvikling, siger Erik Larsen og fortsætter:

- Vi må heller ikke glemme, at succesen også skyldes erhvervets frontløbere. De landmænd, der er gået forrest og har deltaget i forsknings- og udviklingsaktiviteter, har været med til at flytte hele erhvervet milevidt ved at dele ud af deres erfaringer.