Små sensorer kan blandt andet spare landmændene for kontrolbesøg i marken, minimere forbruget af planteværn og optimere høstudbyttet.

Vi bliver flere og flere mennesker i verden og må dyrke stadig flere fødevarer, men dyrkningsarealerne vokser ikke i størrelse. Derfor må landmændene øge deres udbytte. I 1900 kunne én landmand brødføde fire personer - i dag er tallet 155 personer, og det tal skal helst blive ved med at stige, skriver Robert Bosch A/S i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bosch overfører bilteknologi til landbruget

En nøgle til højere udbytte og øget effektivitet i landbruget er højteknologi.

- Kun få virksomheder på verdensplan har den nødvendige software, sensorteknologi og serviceekspertise, og vi arbejder nu på en række relevante teknologier til landbruget, som både gør det mere effektivt og mere bæredygtigt, lyder det fra Bosch.

Sensorer sparer tid og øger høstudbyttet

Et eksempel på bilteknologi, der nu benyttes i landbruget, er MEMS-sensorer, som indsamler mikroklimatiske data såsom temperatur og fugtighed i luft og jord. Oplysningerne sendes til landmandens smartphone, så han til enhver tid kan holde øje med afgrøderne uden selv at skulle ud i marken hele tiden. Ved hjælp af sensorerne kan landmanden for eksempel få besked om risiko for svampeinfektion, behov for at justere vandingen og det perfekte tidspunkt at høste på. Sensorerne informerer også, hvis der er risiko for frost - før temperaturen er nået under frysepunktet - så landmanden kan nå at tildække planterne. Jordbær-, asparges- og vinavlere benytter allerede teknologien, men også andre frugt- og grøntsagsproducenter kan drage nytte af den og spare tid, producere bedre kvalitet og øge høstudbyttet.

Intelligent sprøjtning minimerer miljøbelastningen

Landbrugsmaskinerne bliver også overvåget af sensorer, så landmanden kan forudse fejl og afhjælpe dem i god tid - og dermed undgå unødvendigt dyre reparationer, kritiske sammenbrud midt i høsten og så videre. Bosch-sensorerne kan endvidere anvendes til en mere miljøvenlig sprøjteteknologi. Ved hjælp af kamerasensorer kan sprøjtemaskinen skelne mellem afgrøder og ukrudt, så kun ukrudtet rammes med pesticider. Det hele foregår lynhurtigt, i én enkelt proces, mens sprøjten køres hen over marken. På den måde sikrer den intelligente sprøjteteknologi, at landmanden kan bruge mindst mulig sprøjtegift og fjerne ukrudtet på en bæredygtig måde, hvor miljøpåvirkningen minimeres.