Charlotte Duus Christensens baggrund er atypisk. Uddannet fysioterapeut, bosat med mand i København, da de besluttede at starte et generationsskifte med Charlottes far på Hønsnapgård ved Kruså. Så i 2005 overtog hun bedriften med dengang 180 avlssøer, der i dag er vokset til 500.
Noget af et erhvervsmæssigt spring, erkender hun, men i stedet for en "lettere" løsning med at drive Hønsnapgård som en almindelig so-produktion med salg af smågrise eller slagtesvin, valgte hun at fastholde faderens opformeringsbesætning.
- Jamen, fordi jeg gerne vil se tingene i helheder og gerne vil være en del af noget større, som DanAvl er, forklarer hun og fortsætter:
...Udvælgelsen sker i samråd med en uvildig foderkonsulent...
- Det hænger nok sammen med min uddannelse som fysioterapeut. Der fokuserer jeg også på hele patienten. En polt kan jo i det ydre se godt ud, selvom den har mavesår eller er disponeret for det. Her er foderet umådeligt vigtigt - for hvordan og hvorfor påvirker de forskellige ingredienser grisen.
Hvorfor 14 procent huld?
Og det er netop nøgleordene hos Charlotte Duus Christensen. Hun vil vide, hvordan og hvorfor det, foder hun putter i sine søer, smågrise og polte påvirker tilvækst og trivsel. Derfor tager hun ikke bare de færdige foderblandinger for pålydende. Hun skruer gerne på nogle af ingredienserne eller erstatter dem med andet, hvis hun mener, det kan løse et aktuelt problem.
Hun gør det ikke af egen drift, men altid i tæt dialog med sit foderstoffirma, og i dag står der udelukkende specialbladninger på menuen i hele bedriften.
- Der er megen teoretisk viden forbundet med immunsystem og tarmflora og dermed den fysiske, psykiske og stress-tilstand hos dyrene, siger hun og fortsætter:
- Personligt kan jeg godt lide, at tingene er videnskabeligt begrundet, men der er også vigtigt, at det kan omsættes til noget logisk.
Som eksempel var hun ikke tilfreds med resultatet af huldscanningerne af poltene, så hun plukkede rugen ud af foderet og har i en periode valgt at håndfodre LL poltene med extra valset byg. Men hun kan se, at det stadig er svært at nå en huldprocent på de krævede 14. Der er jo svineproducenter, som begynder at fodre med slik eller småkageaffald, netop for at tvinge huldprocenten op ved hjælp af de ekstra kulhydrater, måske en løsning på Hønsnapgård, vurderer hun.
- Men, siger hun. - hvad er det mest optimale huld? Man skal aldrig låse sig fast på, at sådan er tingene bare. Det bedste fagligt begrundede argument skal altid vinde. Så jeg leder videre efter mere forskning og lytter til andres erfaringer.
Kriterier med et tvist
Dét med argumentet gælder også, når hun skal vælge sin foderstofleverandør. Charlotte Duus Christensen udbyder sin foderstofleverance i licitation, og hidtil har ATR Landhandel, rendt med ordren. Faktisk har hun aldrig haft andre leverandører.
- Det er ikke fordi, jeg kun vil handle med ATR Landhandel, understreger hun.
- Udvælgelsen sker i samråd med en uvildig foderkonsulent, ligesom de andre firmaer får at vide, hvad der fungerer for mig i dag. Det er så op til dem, at overbevise mig om, at de kan levere den bedste vare til den bedste pris.
Charlotte Duus Christensen har tre kriterier, hun lægger vægt: Kvalitet, service og pris.
Kriterier, der ikke umiddelbart adskiller sig fra andre svineavleres, men hos hende, rummer kravene et ekstra tvist.
Hun vil have, at leverandøren/sælger kender sine produkter til bunds, ingredienserne, hvad de indeholder, hvorfor, de virker, og - ikke blot kan rådgive hende om eventuelle ændringer - men også kan foretage de nødvendige beregninger og reguleringer i edb-systemet.
- Det er det, de færreste der kan, siger hun. Hos hende kan en foderstofsælger, som er ligeglad med om han sælger staldinventar eller knapper, godt beholde ordrebogen i lommen.
Hun sætter pris på den tætte sparring med sit foderstofselskab. Eksempelvis er Charlotte Duus Christensen meget tilfreds med, at ATR Landhandel rådede hende til at bruge coated zink til smågrisene i klimastalden.
- Jeg havde aldrig hørt om coated zink, erkender hun,
- Men argumenterne overbeviste mig, og det har ikke alene minimeret diarre-problemerne, men man skal bruge meget mindre zink. I et andet tilfælde kunne de påvise, at jeg i stedet for at pille min egen blanding, kunne bruge en særlig blanding til sopoltepolte suppleret med mineraler og vitaminer..
Ingen mavesår
Hendes agtsomhed på foderet giver sig også udslag i, at hun ifølge sin dyrlæge obducerer mere end kollegerne.
- Igen er det fordi, jeg gerne vil vide, hvorfor soen eller polten er død. Kun der igennem kan jeg få et mere præcist billede af, hvad årsagen er, og om det kræver ændringer i foderet eller andre steder i processen, påpeger hun. -Jeg ved godt, at obduktionen kun giver et øjebliksbillede, men det er alligevel en rettesnor for, om vi gør det rigtige.
At hele setup'et med den intense fokus på foderet, obduktionerne og dyrenes hele trivsel giver gevinst ses af, at Charlotte Duus Christensen ikke døjer med et af de store problemer i svineproduktionen ? mavesår.
På Hønsnapgård er der ikke mavesår i besætningen. Heller ikke ifølge afregningerne fra slagteriet.