Lyt til artiklen:

Minister står fast i Reglone-spørgsmål

00:00
Hastighed: ???x
02:45

22. juli 2022 stillede Susanne Zimmer (FG) spørgsmål om dispensation til vækststandsningsmidlet Reglone til Miljøminister Lea Wermelin (S). 1. august kom der svar tilbage fra ministeren.

Spørgsmålet kredsede om grundene til, at Reglone for tredje år i træk havde fået dispensation i Danmark trods et generelt EU-forbud mod aktivstoffet diquat, der findes i Reglone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Er det ikke en prioritering af økonomi frem for både miljø og sundhed, når ministeren for tredje år i træk giver dispensation til at sprøjte med sprøjtegiften Reglone, som EU har forbudt, da det indeholder et stof, som kan give hjerneskade, og vil ministeren overveje straks at trække dispensationen tilbage på baggrund af den sundhedsskadelige risiko og deraf følgende protester?", lød spørgsmålet fra Susanne Zimmer (nr. S 1116).

Svar på linje med Miljøstyrelsen

Lea Wermelin lagde i sit svar ud med slå fast, at hendes klare holdning er, at vi på sigt skal væk fra at bruge sprøjtemidlet Reglone i Danmark.

Derefter henviste hun til Miljøstyrelsen, der foretager en faglig vurdering i forbindelse med en ansøgning om dispensation, og at det blandt andet sker på baggrund af en vurdering af alternativer foretaget af eksperter fra Aarhus Universitet.

"Dispensationer gives kun, hvis en faglig vurdering viser, at der ikke er risiko ved anvendelsen, og hvis der ikke er alternativer. I den forbindelse overvejes det, om der i dispensationen skal fastsættes nogle særlige krav for anvendelsen af hensyn til miljø og sundhed. Det er således ikke op til en politisk vurdering, om der er grundlag for at give en dispensation", skriver ministeren i sit svar.

Lavere dosis end ved forbud

For Reglone har Miljøstyrelsen vurderet, at den ansøgte dosis, der er lavere end den tidligere dosering ved EU-forbuddet, ikke medfører en risiko for mennesker eller miljøet, og at der i en begrænset periode og til en begrænset anvendelse kan gives en dispensation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen har i forbindelse med dispensationen sat en række krav op som forudsætning for at bruge Reglone. Det inkluderer, at det ikke bruges mindre end 20 meter fra veje, boliger, institutioner og offentlige arealer, og der skal være mindst 30 meter til vandmiljøet.

Lea Wemelin henviste til, at Aarhus Universitet har vurderet, at der ikke er et alternativ til Reglone for de anvendelser, der er givet en begrænset dispensation til.

"Så snart der er alternativer, vil der ikke længere blive givet dispensation. Af samme grund har der været iværksat et forsøgsprojekt, og det er gjort klart over for branchen, at de skal finde alternativer", skriver hun i sit svar.