Abonnementsartikel

Mange har gået med frygten for at miste Reglone, og igen i år har det været et varmt emne for kartoffelproducenterne, men nu skal alternativerne findes.

Reglone er igen i år blevet godkendt, dog på dispensation og med en lavere dosering end mange havde håbet, så mon ikke det er ved at være på tide at finde et alternativ? Sådan tænker den midtjyske landmand og maskinstationsejer - Keld Kjærsgaard - i hvert fald.

Reglone har fået meget omtale og det bliver nok ikke det sidste vi kommer til at høre til midlet, men nu går jagten ind på alternative metoder til at stoppe væksten hos primært kartoflerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ingen ved hvor alt det her med Reglone ender, og derfor bliver vi nødt til at forsøge at prøve os frem. For mange af os er det lidt som at famle i blinde, men hvis ikke vi forsøger, så kommer vi aldrig frem til et resultat vi kan bruge til noget, understreger Keld Kjærsgaard, indehaver af Kjærsgaard.

Afbrænding og aftopning

Der er mange spillere på markedet med alternativer til den kemiske nedvisning af kartofler. Nogle skal fungere i samarbejde med to forskellige metoder, hvor andre mener at de har fundet en løsning der kan klare det hele med et redskab.

Hos Kjærsgaard blev der til sæsonen i 2019 købt en gasbrænder, der skulle sætte en stopper for væksten, og i år er systemet blevet udbygget med en frontmonteret aftopper, som skal give en endnu bedre virkning af afbrændingen med gas.

rich-media-3
Når aftopningen sker inden afbrændingen, svækkes planterne mere og giver dermed et bedre resultat af afbrændingen. Foto: Emil Samsø Møller.

- Vi har kørt med afbrænderen i sæson 2019, og vi kunne se, at der manglede en smule effekt af afbrændingen, når kartoflerne stod hele sunde og grønne. Planterne skal helst lide mest muligt når vi kører med brænderen for at få den bedste virkning. Som endnu et forsøg investerede vi i aftopperen for at pine planten endnu mere, og det ser bestemt ud til at virke, fortæller Keld Kjærsgaard.

Hvem har resultatet?

Der er mange der har en holdning til mekanisk nedvisning, og hvad der virker og ikke virker, men om der er nogle der har det endelige svar er ikke sikkert.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ved at være mange spillere på banen, når vi snakker kartoffelnedvisning, og om det er vores system der er vejen frem er jeg ikke sikker på, men jeg er sikker på, at vores dobbeltløsning leverer et stykke arbejde som er mindst lige så godt som de andres, siger Keld Kjærsgaard.

rich-media-5
En hjulmontering man ikke ser hver dag. Her er sporvidden på over 3 meter, så den kører over fire rækker med kartofler. Foto: Emil Samsø Møller.

Selvom den perfekte strategi ikke er fundet endnu, bliver man nødt til at spille med åbne kort.

- Det nytter ikke noget at vi sætter os ned og venter på at der kommer nogle med et svar på alle vores problemer, for så er det ikke sikkert at vi når så langt. Vi skal være på forkant og dermed bliver vi også nødt til at udfordre det sædvanlige og det som vi plejer. Vi kommer ikke i mål med at vente på at andre finder løsningen, vi skal selv være en del af den, påpeger indehaveren.

Købt til økologerne

Redskaberne er som udgangspunkt købt til økologerne, men derfor ser Keld ingen hindring i at benytte den i det konventionelle system også.

- Selvom hovedparten af kunderne til sådan et setup er økologer, så ser jeg ingen hindring i at vi bruger den i det konventionelles system også. Vi kan lige så godt forsøge os frem, og dermed finde frem til de bedste resultater når vi har tiden til det. Når først vi står uden Reglone så skal vi alle sammen bruge svar, og det skal helst være nu, understreger Keld Kjærsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Knivene/slaglerne er udformet så de passer til kammene i kartoffelrækkerne. Foto: Emil Samsø Møller.

Om fremtiden byder på ren mekanisk lykke eller om det bliver en blanding af en mekanisk og kemisk proces kender vi ikke svaret på endnu, men overvejelserne er der.

- Jeg kan ikke komme med et svar på om det hele bliver mekanisk eller kemisk, men jeg vil tro at vi kommer til at se flere der benytter sig af fordelene fra begge verdener. Vi kan lige så godt udnytte det vi allerede kender til og har erfaringer med, og så kan vi supplere med det andet. Men heller ikke dette har jeg resultatet på, selvom jeg gerne ville, fortæller Keld Kjærsgaard.

Kapacitet spiller ind

En af de helt store udfordringer med den mekaniske nedvisning er kapaciteten. På det setup som kører hos Kjærsgaard er kapaciteten på 1-1,5 hektar i timen, som er cirka en tiendedel af kapaciteten på en sprøjte.

- Vi kan slet ikke følge med kapaciteten på en sprøjte, men det er heller ikke vores mål, for det tror jeg aldrig kommer til at ske, men vi arbejder selvfølgelig på at hæve kapaciteten.

rich-media-8
Effekten på systemet er cirka den samme som reglone, så hvis der skal køres to gange med Reglone skal der også køres to gange med brænderen, før væksten er sat hel i stå. Foto: Emil Samsø Møller.

Effekten på en overkørsel skal holdes op mod effekten af Reglone. Hvis der skal køres med Reglone to gange skal der også køres med brænderen to gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Prisen på en overkørsel med brænderen er cirka svarende til hvad det koster at køre med Reglone to gange. Dermed er det ikke billigere at køre med, men hvis alternativet er, at vi ikke kan stoppe væksten i kartoflerne, så er prisen nok ikke helt urimelig, forklarer Keld Kjærsgaard.

Forsøg på forsøg

Der bliver i år lavet forsøg i samarbejde med Landscenteret og BJ Agro for at opnå de bedste resultater og være på forkant når Reglone skal undværes.

- I 2019 blev der brændt 100 hektar og i år er vi allerede på 280 hektar og regner med at komme op på 350 hektar i alt, afslutter Keld Kjærsgaard.