Lyt til artiklen:

Kurt Skovsted: Landmænd står selv med konsekvenserne når verdens situationen ændre sig

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Rundt omkring på de danske landbrug følges situationen i Ukraine tæt, og man skal i den meget usikre situation se nøje på sin virksomhed og vurdere, om der aktuelt er forhold, der skal ændres, lyder rådet fra Kurt Skovsted, direktør i rådgivningsselskabet Skovsted agro i en pressemeddelse.

-Det er dig selv, der skal tage stilling til, hvad der skal ske på din bedrift - det er hverken Putin eller banken, der bør eller skal træffe den beslutning, siger Kurt Skovsted, som kalder prisen på foder for den største økonomiske trussel for grise-, mælke- og fjerkræproducenter i Danmark i nyere tid, siger Kurt Skovsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kurt Skovsted vurderer, at der kan gå ét til to år før priserne igen falder, hvilket han ikke umiddelbart ser som værende et problem, hvis bare priserne på landmandens produkter stiger tilsvarende. Lige nu oplever mælkebønderne radikale prisændringer på 30 øre ad gangen, hvor svineproducenterne synes fanget i et spind, der har tråde tilbage til en række politiske beslutninger på de store markeder, som allerede var sat i værk før krigen i Ukraine.

- Vi kan ikke sætte prisen på grisen, men vi kan sige, vi driver en forretning. Vi kan optimere på driften. Den spændetrøje Putin har sat os i, hvis ikke den løsner sig, skal man agere på og i, råder fra Kurt Skovsted.

Mel i munden

I følge Kurt Skovsted Barsler pengeinstitutterne med stigende renter, og selv små rentestigninger kan trække tæppet væk under ret store landbrug. En rentestigning på 0,5 procent er voldsomt, for det er, når alt andet er betalt, man skal betale banken renten.

Landbruget er kommet fra en virkelighed, hvor der har været rimelig ro på de finansielle markeder i en temmelig lang periode, hvilket har været med til at holde hånden under landbruget, mener Kurt Skovsted.

-Udviklingen af biogassen har fået to gear op, og her spiller landbruget en nøglerolle, vurderer Kurt Skovsted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor skal biomassen komme fra, hvis ikke vi også har dyrene. Politikerne må indse, at de ikke kan både blæse og have mel i munden, lyder det fra Kurt Skovsted, der mener, at vi i Danmark skal fremme dansk husdyrproduktion, så vi både skaber sunde og bæredygtige produkter på hylderne, men også kan sikre en fortsat udvikling og implementering af biogas fra netop en bæredygtig produktion.

Korte kontrakter

Prisstigningerne på kød og mælk modsvare mange steder ikke prisstigningerne på eksempelvis foder, energi, men alligevel mener Kurt Skovsted, man skal bevare fatningen. Selv anbefaler han sine kunder til at lave korte kontrakter.

- Lige nu skal man have is i maven. Det værste, der kan ske, er at tegne en lang kontrakt på foder nu, og prisen på grisen så falder, forklarer Kurt Skovsted som vurderer, at mange eksempelvis slagtesvineproducenter lige nu venter med at sætte grise i staldene, hvilket på et tidspunkt vil føre til en øget efterspørgsel og dermed stigende priser.

Tænk ud af boksen

Kurt Skovsted mener der er brug for konkret analyse af ens virksomhed, for måske skal virksomheden forsætte, men det nytter ikke, hvis man trods stor effektivitet stadig ikke kan tjene penge. Produktionspris og salgspris, kan komme for langt fra hinanden, og så kan det være en løsning af afvikle ordentligt og redeligt, så der også er et økonomisk liv bagefter.

- Handel kun på korte aftaler og kontrakter
- Vurder din virksomheds aktuelle situation - på kort og på længere sigt
- Tag ved lære af anden industri - søg inspiration i andre brancher

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skriver Skovsted Agro i en pressemeddelse.

rich-media-4
Kurt Skovsted anbefaler sine kunder i landbruget til at analysere den aktuelle situation og sætte sin egen dagsorden. Foto: Pressefoto.