Lyt til artiklen:

Favorable valutakurser og prisstigninger giver milliardfremgang hos AGCO

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Børsnoterede AGCO, der står bag brands som Fendt, Massey-Ferguson og Valtra, har offentliggjort sit kvartalsregnskab for fjerde kvartal 2023.

Det giver samtidig et overblik over de foreløbige tal for hele 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom fjerde kvartal samlet set viste en tilbagegang på 2,5 procent i forhold til 2022, så ændrer det ikke på, at 2023 bliver et nyt rekordår for producenten.

Det amerikanske marked går 18,2 procent frem med en nominel værdi på godt en halv milliard dollars, mens EME - Europa og Mellemøsten går frem med 17,2 procent og en nominel forøgelse på knap 1,1 milliard dollars.

Samlet ringede kasseapparatet således med 14,4 milliarder dollars sidste år mod 12,7 i fjor.

Dog er fremgangen ikke umiddelbart båret af salg af flere enheder, men nærmere af prisstigninger og favorable valutakurser. Antallet af slutsolgte traktorer faldt eksempelvis samlet set med tre procent i Amerika, otte procent i Sydamerika og fire procent i Vesteuropa, der udgør den største del af EME.

Samtidig er omkostningerne for selskabet i runde tal steget med 250 millioner dollars. Den operationelle margin landede på 12 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bundlinjen for 2023 før skat og finansielle omkostninger står 1,17 milliarder dollars mod 0,89 milliarder dollars i 2022.

Udsigt til mere modvind

AGCO forventer i 2024, at nettosalget i 2024 vil udgøre 13,6 milliarder dollars og give en operationel margin på 11 procent som følge af faldende salgsvolumen kontra prisstigninger og mere eller mindre favorable valutakurser.

Der tages dog markante forbehold i den guidance, som selskabet er forpligtet til at give til aktiemarkedet.

I en meddelelse i forbindelse med kvartalsregnskabet udtaler selskabets topchef, Eric Hansotia;

- I 2024 vil vi fortsat være fokuserede på vores primære vækstinitiativer såvel som gennemføre yderligere effektiviseringer på driften. Vi forventer, at den indsats vil afbøde noget af den opbremsning i efterspørgsel, vi oplever. Der ventes flere globale udfordringer i markedsforholdene i 2024 som følge af lavere råvarepriser og lavere forventninger til indtjeningen på landbrugene, siger Eric Hansotia, der dog ser optimistisk på indeværende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På trods af udsigten til et lavere salg, forventer vi højere og mere modstandsdygtige marginer sammenlignet med tidligere cyklusser på grund af strukturelle forbedringer i vores forretning, lyder det fra topchefen.