Når I læser dette, er kommunalvalget forbi, men i skrivende stund sidder jeg på en cafe og kigger på lygtepæle, der er klistret til med velmenende, venlige ansigter, og på hvert lokalt gadehjørne ligger der efterladte flyers med slogans som ?Gør din by grønnere? og ?Sammen for en bæredygtig kommune?.

Ja, kommunalvalget har netop været over os, og mens alle gerne vil skabe en bæredygtig kommune, er ingen helt bevidste om, hvad det indebærer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtighedsbegrebet kom for alvor på dagsorden med Bundtlandsrapporten i slutningen af 1980erne. Her blev bæredygtig udvikling formuleret som: "En udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare".

Siden da er bæredygtighed blevet en megatrend, der infiltrerer alle dele af vores samfund. Alt skal være bæredygtigt. Bæredygtigt forbrug. Bæredygtig kommunalpolitik. Og bæredygtig landbrugsproduktion. Bæredygtighed er ikke bare et modesmart fænomen som overskægget, læderjakken eller lørdagskyllingen. At være bæredygtig er blevet ?licens to operate? om end, du er politiker eller landmand.

"Licens to operate"

Hvis ikke det konventionelle landbrug, begynder at tale sig selv ind i bæredygtighedsdagsordnen, kan det være slut med produktionen, som vi kender den i dag. Det er nemlig ikke givet, at I har retten til at sprøjte. Et eksempel på befolkningens modstand mod pesticider er den meget omdiskuterede forside i Samvirke i oktober og et endnu mere presserende eksempel har været forhandlingerne om forlængelse af brug af Glyphosat på EU-niveau.

Bekymringen skal tages seriøst

Hvis I landmænd fortsat vil have retten til at bruge Roundup, er det nødvendigt, at I tager befolknings bekymring meget seriøst. Det er ikke nok at argumentere for, hvordan opvasketabs, køkkensalt og kaffe er mere giftig end Roundup; jeg er opmærksom på, at jeg selv er kommet til at hoppe på den vogn i tidligere indlæg. I bør i stedet tale jer selv ind i befolknings bekymring, ændre jeres forbrug af det og forske endnu mere i effekterne ved Roundup. I bør starte med at tale det konventionelle landbrug ind i bæredygtighedsdagsordnen.

I Agro, der udkommer på fredag den 8. december kan du læse resten af artiklen. Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.