Lyt til artiklen:

Dobbeltboks til robotmalkning solgt til herd-milking

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Gemini Up er navnet på den nye version af robotter hos den amerikanske producent Boumatic. Gemini betyder tvilling, og det er lige præcis, hvad robotten skal ses som.

Køerne guides ind i robotten som tvillinger og malkes på samme tid side om side og fra ideen om, at dobbeltboksen har et social aspekt. Én ko tiltrækker andre køer og øger dermed motivationen til at gå ind i robotten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I modsætning til andre systemer bliver køerne malket bagfra samtidig, fortæller Carsten Dideriksen, district sales manager hos Baumatic/Sac.

rich-media-2
Carsten Dideriksen, district sales manager hos Baumatic/Sac i teknikrummet, som er integreret i robotten. Foto: Marianne Nørmark.

Carsten Dideriksen har tidligere været ansat hos det danske firma Sac, men for to siden blev firmaet opkøbt af Boumatic, der overtog både produkter og medarbejdere.

- Vi har taget både erfaringer og robotudvikling fra begge firmaer og samlet i denne nye version af robotter, fortæller han.

Dobbeltrobotten blev første gang vist til et Boumatic salgsarrangement i november sidste år og vises altså nu i Danmark på åbningsdagen for Nutrifair.

rich-media-3
Dobbeltrobotten skal videre til Give, hvor den skal indgå i herd-milking. Foto: Marianne Nørmark.

Når Nutrifair lukker ned torsdag, bliver dobbeltrobotten kørt til Give, hvor en malkebedrift har købt den som sin fem robot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den skal indgå i herd-milking besætning med cirka 650 køer, fortæller Carsten Dideriksen.

Han fortæller, at en af de smarte ting ved dobbeltrobotten er, at den kan installeres i et snuptag. Det kræver blot en lastbil og en kran, der kan løfte robotten på plads.

- På den måde behøver man ikke bygge et selvstændigt teknikrum før opsætninger, siger han.

Som noget nyt vejer Boumatic mælken i stedet for at måle mælken.

- Mælkens vej fra Gemini Up sikrer uhindret vakuum og mælkeflow, der medfører kortere malketider, sunder køer og dermed større indtjening, fortæller han.