Lyt til artiklen:

Robotmalkning afhjælper udfordringer med manglende medarbejdere

00:00
Hastighed: ???x
02:32

En af de store fordele ved at investere i malkerobotter kan være færre udfordringer med rekruttering, mener Steen Wessel, kvægrådgiver med speciale i robotmalkning hos Velas.

- At skaffe arbejdskraft, der vil stå i malkestalde og især på mellemstørrelse bedrifter bliver sværere. Når man vælger robotmalkning frem for traditionel malkning, ligger der en arbejdsbesparelse ved at få automatikken til det, siger Steen Wessel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mellembedrifter har typisk 150-300 årskøer, og ofte har medarbejderne andre opgaver efter malkninger. Mange medarbejdere tiltrækkes dog af, at kunne koncentrere og specialisere sig i én opgave som for eksempel enten malkning eller fodring, som der i højere grad er mulighed for på de større bedrifter med over 600 årskøer, fortæller kvægrådgiveren.

Steen Wessel påpeger, at robotmalkning også vil kunne ændre forløbet af en arbejdsdag og give mere fleksibilitet for mange landmænd. Som eksempel fremhæver han, at hvis man på en bedrift med 200 køer indsætter tre robotter, vil halvdelen af den tid, som normalt bruges i malkestalden, kunne bruges på noget andet.

Rekruttering af faglærte

- Vi står med en generel udfordring med hensyn til at kunne tiltrække unge, der både er faglærte landmænd og har erfaring. Hvis de har uddannelse og ambitioner, så vælger de ofte at gå videre i uddannelsessystemet og videreuddanne sig til produktionsledere og agrarøkonomer, og så mangler vi dem ude i primærerhvervet i malkestalden, siger Steen Wessel, Velas.

Første malkekarrusel med robotter på vej i Danmark

Se også:

Første malkekarrusel med robotter på vej i Danmark

Stor investering

Det er en stor investering at få etableret malkerobotter i kvægstalden. Ifølge Steen Wessel er en god tommelfingerregel, at det koster en million kroner pr. 70 køer.

- Det er den sparede arbejdskraft, der skal være med til at finansiere det. Gennem tiden har robotmalkning været en dyrere løsning, men fordi robotterne er blevet billigere at indkøbe og service, ligesom de nu forbruger mindre strøm og vand, er det samlet set blevet en mere overskuelig løsning at malke med robotter, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Robotterne er blevet billigere at investere i, fortæller kvægrådgiver fra Velas, Steen Wessel. Arkivfoto: FBG Medier

Han pointerer også, at udskiftning af medarbejdere koster også dyrt, og det er ikke længere så ligetil at skaffe billig, stabil arbejdskraft.

- En malkerobot kører i princippet 24 timer i døgnet, så malkningen passer sig selv, siger han.