Lyt til artiklen:

NIR-sensoren sikrer samme mængde tørstof i foderet

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Med en NIR-sensor på den selvkørende mixervogn kan man sikre, at man altid får den ønskede mængde tørstof med fra siloen, og ind foran køerne.

Det har flere kunder erfaret hos Brdr. Holst. Sørensen, hvor produktspecialist Frank Johansen har solgt de første 15 NIR-sæt med selvkørende mixervogne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mængden, som køres ind til køerne, er ikke den samme. Men mængden, som ligger foran køerne hver dag, er den samme. Der er penge at hente, for der er ingen dage, hvor køerne står uden foder, og der er ingen dage, hvor der ligger en masse tilbage, som bare kan skubbes ud, forklarer Frank Johansen.

NIR-sensoren monteres lige bag fræsehovedet, og når man kører i siloen indtaster man blot, hvor stor en mængde tørstof man vil have i sin blanding.

- Når du så når omkring 80 procent af det, laver den en beregning og siger "Du skal have 300 kilo mere" eller "Du skal have 800 kilo mere". Og når du har kørt med den i et stykke tid, så opdager du ikke, at den lige tænker over beretningen, forklarer Frank Johansen.

Han fortæller, at en kunde godt vidste, at der var forskel mellem top og bund i en stak ensilage. Men med NIR-sensoren blev han også klar over, at der er forskel fra den ene side af stakken til den anden.

- Mange får jo lavet stikprøver, men når man ser, hvor meget forskel der er bare på fladen fra side til side, så er stikprøverne ikke til noget. Så der er virkelig nogle penge til at betale sådan en maskine med, konstaterer Frank Johansen.