Lyt til artiklen:

Ny forskning om mink kan danne grundlag for lovgivningen

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Verdens hidtil største mink-velfærdsundersøgelse giver viden til debatten om, hvorvidt det igen skal være lovligt at have mink i Danmark, lyder det fra forsker bag studiet.

Studiet kan bidrage med vigtig viden til diskussionen om dyrevelfærd, når der inden slutningen af i år skal besluttes, om det fortsat skal være ulovligt at have mink i Danmark, fortæller Steen Møller, seniorforsker på Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet og en af forskerne bag studiet til Videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover at være et vigtigt studie forskningsmæssigt, er det også vigtigt politisk. Det kan give noget fast grund under fødderne og konkret viden til diskussionen om, hvorvidt det igen skal være lovligt at have mink, siger forskeren.

Studiet er det første der bredt har undersøgt alle fungerende minkfarme i hele Europa.

Den nuværende lovgivning har fortsat et forbud mod hold af mink frem til årsskiftet 2022/2023. Regeringen har bestilt en risikovurdering hos SSI, der i samarbejde med DK-Vet under Københavns Universitet, skal komme med deres vurdering i starten af maj af risikoen ved genoptagelse af minkerhvervet og forslag til løsninger for at mindske smitten fra mink.

I studiet blev knap 40 procent af de danske minkfarme placeret i den bedst vurderede kategori, hvilket var den højeste andel blandt de medvirkende lande. Det konkluderer studiet, der baserer sig på tal fra den europæiske pelsindustris dyrevelfærdskontrol WelFur, som har undersøgt dyrevelfærden på samtlige fungerende minkfarme i Europa over en treårig periode mellem 2017 - 2019.

Læs mere om undersøgelsen.