Lyt til artiklen:

Kuhn nørder med græskvalitet

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Når slætgræs rives sammen med en rotor- eller pickuprive med central aflægning, er der altid risiko for, at der under skåret kommer til at ligge en stribe, og i værste tilfælde et helt skår af uberørt græs. Græsset der rives sammen tørrer hurtigt i vinden, hvorimod det uberørte græs under skåret får endnu vanskeligere ved at tørre.

Ved opsamling af græsset vil der være stor forskel på tørstofindholdet i det sammenrevne græs og i det uberørte græs under skåret. Det uberørte og våde græs gør det vanskeligt for finsnitteren at samle skåret op. Det resulterer ofte, i at der køres for dybt med pickuppen, og det øger risikoen for, at der kommer jord med i ensilagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den perfekte løsning

Med en Kuhn Merge Maxx 440 F pickuprive i frontliften, kan der vælges imellem at lægge det græs, der samles op foran traktoren af til den ene eller anden side, eller skåret kan deles og lægges af til begge sider.

- Den frontmonterede Merge Maxx løser ikke blot problemet med, at der kan ligge uberørt græs under skåret, den fjerne også græsset før traktorhjulene kommer, og det eliminerer risikoen for, at bredspredt græs køres fast i jorden, når traktoren passerer, siger Robert Vemmelund, produktchef på græsmaskiner hos MI.

rich-media-2
En frontmonteret Kuhn Merge Maxx pickuprive i frontliften til at fjerne og belufte græsset foran traktoren, sammen med en bredere Merge Maxx efter traktoren kalder, Rober Vemmelund, MI, for det perfekte setup til at fremstille en ensartet ensilage med et minimum af aske. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

- Kombinationen af en Kuhn Merge Maxx foran på traktoren, og en bred Merge Maxx til at samle skåret enten centralt eller til en ene side efter traktoren, er et rigtigt feinschmecker-sæt. Pickupriven har i forsøg vist, at den kan samle græsset op og lægge det sammen i skår uden nævneværdig iblanding af jord, og når riven bag traktoren ikke skal ned og hente græs op fra sporene, så er vi næsten ude i det perfekte setup, siger Robert Vemmelund.

Græs, der køres sammen og ikke samles op, er ikke kun spild, det kan også resultere i en dårligere ensilage i næste slæt. Når græsset gror, er der risiko for, at det dårlige græs løftes med op, og kommer med i det nye slæt.

Ny metode på vej

Ved et pressearrangement i juli måned viste Kuhn rotorriven GA 8131, monteret med en patenteret belufter under trækstangen. Belufteren består af en pickup, der løfter og lufter materialet, der hvor de to rotorer efterfølgende samler græsset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med belufteren løftes alt græsset op og kommer til at ligge luftigt i skåret. Her tørrer det ensartet op og er let at samle op for finsnitteren, siger Robert Vemmelund.

rich-media-4
Højdeindstillingen sker som på en traditionel pickup med støttehjul i begge sider, og aggressiviteten på belufteren indstilles med en deflektorplade og ved at variere omdrejningerne på pickuppen. Foto: Kuhn.

Belufteren, der har en arbejdsbredde på 1,80 meter, er monteret under trækket på Kuhn GA 8131 CL. Den har hydraulisk træk og løftes automatisk sammen med rotorerne, når der vendes på forageren. Højdeindstillingen sker som på en traditionel pickup med støttehjul i begge sider, og aggressiviteten på belufteren indstilles med en deflektorplade og ved at variere omdrejningerne på pickuppen.

- Foreløbig er belufteren udelukkende blevet præsenteret sammen med den to-rotores Kuhn GA 8131, der har en arbejdsbredde på otte meter. Fra dansk side håber vi, at Kuhn også lancerer systemet på de store rivere med fire rotorer, siger Robert Vemmelund.