Lyt til artiklen:

Griseslagtninger i EU vil fortsat falde i 2024

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Antallet af griseslagtninger i Europa er faldende, og og det vil det blive ved med at være ind i 2024. Sådan lyder forudsigelsen fra det amerikanske landbrugsministerium, USDA, der har udgivet en rapport om EU-markedet for oksekød og grisekød, det skriver Markedsnyt for Grisekød.

For grise forventer USDA, at slagtningerne i EU i 2024 vil falde til 226,0 millioner styk mod 230,0 millioner styk i 2023. I 2022 lå slagtningerne på 239,0 millioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slagtningerne forventes at komme lidt tilbage i 2. halvår 2023, men slet ikke i et omfang, der kan udligne for faldet i 1. halvår 2023. USDA forventer desuden, at trenden mod et lavere forbrug af grisekød på EU-markedet vil fortsætte i 2024.

I rapporten noterer ministeriet desuden, at forbrugerne i EU er mere interesserede i kød fra fjerkræ frem for grisekød. Dette skyldes ifølge rapporten sundhedsovervejelser, nemmere tilberedning og relativt lavere prisniveau for fjerkrækødet.

Nedgangen i forbruget af grisekød forventes særligt at ramme Tyskland og Frankrig, mens der i det sydlige Europa forventes en stigning eller stabilisering af forbruget som følge af flere turister efter Corona. Nedenfor er vist USDAs forventninger til EUs markedsbalance med grisekød

rich-media-2
Grafik: Markedsnyt for Grisekød.

Af markedsbalancen fremfor også en forventning om et fortsat fald i eksporten, der for første halvår af 2023 er nede med 16 procent, det fremgår af nyeste tal fra EU Kommissionen. Ser man på fordelingen blandt de europæiske eksportører af grisekød, ligger Danmark i den kedelige ende med et fald på 23 procent i forhold til første halvår 2022 - det største fald af alle på listen.

rich-media-3
Grafik: Markedsnyt for Grisekød.