Lyt til artiklen:

Griserådgiver: Vælg den simple og billigste løsning

00:00
Hastighed: ???x
03:19

- Man skal nogle gange passe på med at kaste sig ud i store undersøgelser for at ville opdage noget nyt. Den simple og billigste løsning kan i mange tilfælde være den mest effektive.

Sådan lyder budskabet fra Peter Mark Nielsen, som er svinerådgiver i Velas i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anledningen er, at mavesår stadig er problem hos mange søer. Er slagtegrise ramt af mavesår, bliver de typisk blege og magre, men hos søer er mavesår sværere at opdage. Mavesår giver udover større dødelighed også nedsat foderoptagelse - og dermed mindre mælkeydelse - ligesom en del unge søer med mavesår udsættes på grund af for lav produktivitet.

Og vil man blive klogere på, om ens besætning er plaget af mavesår, behøver man ifølge Peter Mark Nielsen ikke kaste sig ud i store, dyre undersøgelser.

- Når vi laver USK, ser vi stadig i mange besætninger problemer med mavesår, som gør, at søerne dør. Mavesår var en diagnose, der var meget fokus på for 5-10 år siden. I dag er diagnosen dog ikke lige så moderne, hvorfor den bliver glemt, siger Peter Mark Nielsen.

Det er dog en fejl, understreger han.

- USK laves på slagtesøer og giver dermed give et godt billede af, om der er mavesår i soholdet. Det er en billig og sikker undersøgelse, og du kommer langt for et par tusinde kroner, siger Peter Mark Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viser det sig, at der er mavesår i soholdet, er der en række muligheder, man kan iværksætte for at forebygge problemet.

- Der kan hurtigt være gode penge i at få undersøgt, om der er mavesår i ens sohold, fordi undersøgelsen er billig og effektiv, og dermed sikrer man sig, at problemet kan forebygges, siger Peter Mark Nielsen.

Viser USK'en, at der ingen mavesår er, har man afklaret den tvivl, og dermed kan man søge videre efter problemet og løse det.

Få undersøgt resistensen

Mavesår er imidlertid ikke det eneste aktuelle problem i svinebesætninger. Det er resistens også. Og også her kan de mere simple metoder være en effektiv løsning.

Peter Mark Nielsen har for nyligt været på besøg på en besætning, hvor der var stor dødelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her fik jeg nævnt til ejeren, at vedkommende skulle overveje at tale med sin dyrlæge om en resistensundersøgelse. Den kan nemlig afklare, om den medicin, man bruger på sin bedrift, virker, fortæller han.

Dyrlægen kunne konstatere, at der var resistens i besætningen. Derfor blev medicinen skiftet ud, og dødeligheden faldt efterfølgende.

- Det bør man gøre en gang imellem, så man får undersøgt, om den medicin, der bruges, faktisk også virker. Sådan en undersøgelse er heller ikke dyr, og den er meget effektiv, siger Peter Mark Nielsen.

- For også når det gælder resistens, ved vi, hvilke knapper vi skal trykke på for at forebygge problemet, siger han videre.