Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza i fritgående høns på Fyn

00:00
Hastighed: ???x
02:16

En besætning med 60 fritgående høns er konstateret smittet med den smitsomme H5N1 fugleinfluenza efter at 24 høns er døde tirsdag og onsdag. Fødevarestyrelsens dyrlæger afliver nu resten af besætningen, og for alle fjerkræejere i lokalområdet bliver der nu indført restriktioner for deres fuglehold de kommende minimum fire uger, Det skriver Fødevarestyrelsen.

- Selv om vi er midt på sommeren, ser vi et højt smittetryk blandt de vilde fugle og øget risiko for smittespredning til fjerkræbesætningerne, især når de vilde fulde kan komme tæt på foder- og vandtrug, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er femte gang i år, at en fjerkræbesætning bliver ramt af fugleinfluenza. Hertil kommer et udbrud i Slesvig-Holsten, som mandag førte til, at Fødevarestyrelsen måtte indføre restriktioner for fjerkræejere på to lokaliteter ved Flensborg Fjord.

For at hindre yderligere smittespredning fra hønsebesætningen i Ullerslev, træder i dag nye regler i kraft, som gælder alle fjerkræejere i området i mindst fire uger.

Zoner skal inddæmme smitteSmitteudbruddet betyder, at Fødevarestyrelsen har oprettet en tre kilometer beskyttelseszone samt en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning.

I overvågningszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Grafik: Fødevarestyrelsen.

Mulige eksportbegrænsninger

Når der er fugleinfluenza i fjerkræbesætninger, bliver EU og de danske ambassader straks informeret om udbruddet. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil, men som følge af internationale aftaler stopper eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder.