Lyt til artiklen:

Bankkrise smitter af på afgrødepriser

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Efter et par uger med faldende risikoappetit på de finansielle markeder, åbner råvarer mere positivt mandag.

Især oliepriserne har været faldende på baggrund af US bankkrise og opstramning af kreditpolitik i bankerne, hvilket har smittet af på råvarer både gennem lavere vækstforventninger og især i de råvarer, hvor finansielle aktører har været bullish såsom sojaskrå og olie, skriver Jyske Bank i sin afgrødekommentar.

Fredag viste den den første stigning i FNs fødevareprisindeks det seneste år, efter især priser på sukker og ris har været på himmelflugt de seneste måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baseret på Bloombergs brede afgrødeindeks har vi nok set bunden i fødevareprisindeks for de kommende måneder. CFTC-data Sidste uges rapport viste rene røde tal i positioneringen for 3. gang i træk, hvor opgørelsen både relativt og absolut er mindst positiv på afgrødepriser det seneste halve år, skriver Jyske Bank.

På juli-kontrakten i sojaskrå viser teknikken også et negativt billede, da 50 DMA er krydset 100 DMA (lavere) og prisen holder sig under 200 DMA. På hvede og majs hartimingen for de seneste tilføjelser af korte positioner ikke været god, da opgørelsen er fra før prisstigningen i sidste uge.

Mastif-hvede på støtteniveau

Matif-hvede ramte i sidste uge støtteniveau i 225 eur/mt hvorefter priserne fik et løft af et droneangreb på Kreml og profittagning, der dog endnu ikke fremgår af CFTC/Matif COT rapporter, da det skete efter luk tirsdag.

Over weekenden har der været forhandlinger om forlængelse af afgrødekorridoren, der dog ikke har båret frugt. I optakten til forhandlingerne var der således også et mindre slagsmål mellem en russisk og ukrainsk diplomat, hvis signalværdi også bidrog til at løfte hvedeprisen fredag.

Det er værd at huske, at timingen er dårlig i forhold til G7 har planlagt diskussioner af eksportforbud til Rusland i dagene efter udløb af aftalen. Fredag var i øvrigt sidste dag hvor Sortehavet var åbent for fragtskibe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er altså kun skibe, der befinder sig i Sortehavet nu, der kan eksportere afgrøder frem mod 18/5. Så-sæsonen er så småt gået i gang i US (s. 4), hvor forårshveden halser efter tidligere år, i modsætning til majs og sojabønner, hvor man er pænt foran.

Cirka 25 procent af den samlede hvedeproduktion i US er forårshvede, hvorfor det størst fokus pt. er på tilstanden af vinterhvede, der så en mindre forbedring sidste mandag (28 % G/F).