Lyt til artiklen:

Udfald i elnettet kan koste slagtesvin

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Dialog mellem elnetselskaber og slagterikoncern forsøger at gøre alle klogere på, hvordan konsekvenser af spændingsdyk kan minimeres, skriver Green Power Denmark i en pressemeddelelse.

I et særskilt måleprogram analyserer Energinet og Green Power Denmark spændingsdyk, der nærmest er en elektrisk naturlov og svære at forebygge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I ny og næ oplever de fleste elforbrugere små blink i en lampe som følge af spændingsdyk i elnettet. Disse mikroskopiske udfald, der er svære at undgå, forårsager typisk få eller ingen gener for husholdninger og erhverv. Men der er undtagelser:

- Et spændingsdyk på 100 millisekunder, og jeg er slået hjem i Ludo, siger teknisk chef Martin Eske Carstensen fra slagterigiganten Danish Crown, der vil reducere sit CO2-aftryk med 50 procent frem mod 2030 og vil være CO2-neutral i 2050 - og derfor overvejer at skifte gas og olie ud med elektriske processer.

Fabrikschef Jesper Frandsen fra Danish Crown fortæller, at spændingsdyk især rammer slagteriet i Horsens, hvor der åbenbart er et generelt problem.

- Alle virksomheder med procesanlæg i Horsens-området er frustrerede, siger Jesper Frandsen.

Han melder dog om fin lokal dialog med Konstant Net og Netselskabet N1 om, hvad parterne i fællesskab kan gøre for at minimere de lokale konsekvenser af spændingsdyk, der i sig selv er svære at reducere i antal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udvikle løsninger

Spændingsdyk skyldes en uskøn blanding af torden/lyn, storm/snestorm, graveskader, fugle/dyr, fejlkoblinger, fejl på elsystemet i udlandet og fejl på aldrende anlæg, skriver Green Power Denmark.

Også Green Power Denmark og Energinet er derfor opmærksomme på, at det er vigtigt, at elbranchen og industrikunderne holder tæt kontakt for at forstå hinandens udfordringer og sammen udvikle løsninger.

Som et led i dialogen har Danish Crown for nylig været inviteret til at holde oplæg på Nettemadag 2023 i Middelfart.

- De fleste spændingsdyk kommer fra transmissionsnettet, hvorfra de forplanter sig ned gennem elsystemet. Spændingsdyk er nærmest en elektrisk naturlov, men det er vigtigt, at vi hele tiden er i dialog med virksomheder om svage punkter, udskiftning af udstyr og andre elementer, der kan afbøde konsekvenserne, siger specialist Steffen Rasch Olsen fra Green Power Denmark.

Læs mere om spændingsdykket i elnettet.