Lyt til artiklen:

Kommune: Hold øje med din ensilagesaft

00:00
Hastighed: ???x
01:23

De våde vejr giver for tiden udfordringer med vandløbsforureninger i forbindelse med overløb af ensilagesaft og udsprinkling af overfladevand i Hjørring Kommune. Forureningen giver lammehaler i vandløbene, og de kan give anledning til iltsvind og fiskedød, det skriver Hjørring Kommune på Facebook.

Derfor opfordrer kommunen til, at man holdet et ekstra vågent øje med udsprinklingsanlæg, ensilagepladser, siloer og markstakke, ligesom man også meget gerne må slå et smut om sit lokale vandløb og se efter lammehaler, der er en koloni a iltforbrugende bakterier.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Skulle der så være overløb eller lammehaler i vandløbet, så opfordrer kommunen til at man kontakter dem, og så vil de hjælpe med at løse problemet.

Selv om det konkret er Hjørring Kommune der opfordrer til at holde øje, så skader det selvfølgelig aldrig at kontrollere sine pladser og stakke, hvis man alligevel er forbi.

Derfor har Hjørring Kommune også lavet en liste over ting, man altid bør være opmærksom på:

  • Saftgivende ensilage, skal ligge på en fast plads, med afløb til separat beholder.
  • Faste pladser og siloer skal have afløb i begge ender, i forbindelse med hver randzone.
  • At afløbene altid er frie for ensilage med mere.
  • Der må ikke må ske overløb fra pladserne ud på jorden.
  • Beholderen til ensilagesaft, skal tømmes så ofte, at den ikke løber over.

Desuden skal man huske, at overfladevand fra pladser med saftgivende ensilage ikke må udsprinkles eller udbringes fra 15. november til 1. februar, og at overfladevand aldrig på udsprinkles eller udbringes på frossen eller vandmættet jord, ligesom der aldrig må være fare for afstrømning til vandløb.