Lyt til artiklen:

11 nye krav skal fremskynde klimadelmål for Arlas økologiske andelshavere

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Abonnementsartikel

Arla fremskynder processen om klimaneutralitet for sine 900 økologiske andelshavere med 11 nye krav.

I løbet af i år skal Arla-koncernens mere end 900 økologiske andelshavere fordelt på fem lande påbegynde arbejdet med 11 nye krav, der skal fremskynde processen om at nå klimaneutralitet for de økologiske producenter.

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De 11 krav fordeler sig på fire områder, som er lavere klimabelastning, biodiversitet, jordsundhed og dyrevelfærd.

I forhold til klimabelastning forpligter de økologiske producenter sig på at nå et mål på en CO2-reduktion på 30 procent i 2028 i stedet for 2030, som oprindeligt var målet. Samtidig skal alle økologiske bedrifter køre på grøn strøm.

- Da vi så på, hvordan vi kunne skabe en enestående position i kategorien (økologiske mælkeprodukter, red.) baseret på, hvad kunderne fortæller os, stod det klart, at en stærkere indsats for jordsundhed og biodiversitet en klar og relevant position. Disse områder er har ikke bare en stigende interesse for forbrugerne, det er også hjørnesten i økologisk mælkeproduktion, siger Peter Giørtz-Carlsen, koncerndirektør med ansvar for de europæiske markeder.

Mere græs og optælling af regnorm

I sæsonen 2021-2022 kommer de økologiske andelshavere til at arbejde med de 11 krav, som fordeler sig på de føromtalte kategorier.

Udover at forpligte sig til at fremskynde processen med en CO2-reduktion på 30 procent inden 2028 samt omstilling til grøn strøm, skal alle økologiske producenter deltage i Arlas klimatjek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover skal køerne længere tid på græs. Minimumstallet for dage på græs hæves fra 120 til 150 dage om året. Bindestalde skal være udfaset fra 2024. Desuden skal der være tilgængelig børster for alle køer.

Fra 2022 skal producenterne årligt foretage en vurdering af deres jord for sundhedsindikatorer, for eksempel optælling af regnorme.

Derudover skal man udvælge og indføre en række biodiversitets- og jordsundhedsfremmende initiativer, som man selv kan udvælge.