Lyt til artiklen:

For tredje uge i træk: tæsk til noteringen

00:00
Hastighed: ???x
01:59

Ned, ned og ned igen. For tredje uge i træk får grisenoteringen fra Danish Crown et tryk. Denne gang er trykket på 40 øre, og det landet noteringen på 11.30 kroner pr. kilo.

I markedsberetningen skriver slagteriet, at da vi sagde farvel til 2022 blev der også med et lagt en dæmper på forbruget af grisekød i Europa. Gennem november og december var efterspørgslen ellers større end ventet, men det billede er hurtigt vendt igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ingen tvivl om, at den krise, der har ramt Europa som en følge af krigen i Ukraine, har fået forbrugerne til enten at købe mindre eller billigere ind. Her i det nye år ser vi det på stort set alle produkter på tværs af vores forretning, og det har sat markedet under pres, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown.

Det lavere forbrug i Europa kommer på ryggen af et 2022, hvor eksporten af grisekød til særligt Asien har været markant lavere end i de foregående år.

I de første ni måneder af 2022 bakkede eksporten ud af EU samlet set med cirka 25 procent. Det svarer til ca. 5 procent af den samlede produktion i Europa. Alene eksporten ud af EU fra Danmark faldt i den periode med cirka 138.000 tons. Det er for Danmarks vedkommende et fald på godt 16 procent, hvilket svarer til, at kødet fra flere end 1,5 mio. danske grise i stedet skulle sælges i Europa.

- Vores forretning er i balance, når vi kan sælge op mod halvdelen af vores varer på frost, mens resten afsættes fersk på det europæiske marked. Der er vi ikke i øjeblikket, og derfor er vi bagud til lande med et stærkt hjemmemarked, som det er tilfældet i Tyskland og Spanien, hvor de fleste slagterier sælger over 70 procent af deres varer inden for landets grænser, siger Jais Valeur.