Lyt til artiklen:

Brancheudvalget for frø fylder 50 år

00:00
Hastighed: ???x
03:00

De danske frøavlere og de danske frøfirmaer samlede kræfterne på et møde den 9. januar 1973, hvor man blev enige om om at stifte Brancheudvalget for Frø (BFF). Formålet var at samle hele værdikæden om samme bord og udnytte de nye markedsmuligheder i EF, i dag EU. Det skriver BFF i anledning af udvalgets 50-års jubilæum i år.

Samtidigt fik man i samarbejde med myndighederne etableret grundlaget for at opkræve produktionsafgifter til Frøafgiftsfonden, der efterfølgende har været og stadig er fundamentet for frøbranchens fælles forsøgs- og forskningsindsats. BFF har vist sig at være en særdeles gavnlig konstruktion og et forum, hvor frøbranchens fælles udfordringer bliver adresseret og løst. Det fortæller formanden for BFF, Troels Prior Larsen, der også er formand for Frøsektionen i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Brancheudvalget for Frø er forudsætningen for den danske frøsucces før, nu og i fremtiden. Det tætte og tillidsbaserede samarbejde i den danske frøbranche sikrer, at frøproduktionens vilkår i Danmark konstant er i fokus, og at vi hele tiden arbejder på at opnå størst mulig konkurrenceevne, siger han og fortsætter:

- Danmarks frøproduktionsplatform er så stærk, at der flytter frøproduktion til Danmark fra andre europæiske lande. Vi skal ikke hvile på laurbærrene, og vi har fokus på også at være et førende frøproduktionsland i de næste 50 år', understreger Troels Prior Larsen.

Næstformand i BFF, Jørn Lund Kristensen, avlsdirektør i DLF og formand for Dansk Frø tilføjer:

- Førende frøproduktionsland forbliver vi kun ved løbende at udvikle vores dyrkningsteknikker og forbedre rammevilkårene for frøavlen, hvor vi samtidig skal sikre vores "licence to produce" ved at imødekomme samfundets stigende klima- og miljøkrav, siger han og fremhæver frøavlens grønne potentiale.

- Heldigvis spiller frøproduktion direkte ind i den grønne agenda, hvor CO2-binding i rødder, udnyttelse solens energi samt opsamling af næringsstoffer fra rodzonen er eminent i frøafgrøderne i forhold til etårige afgrøder. Vores naturgivne forudsætninger er gode, og vi har opnået yderligere store fremskridt igennem planteforædling og forbedret dyrkningspraksis. Men vi har her og nu behov for adgang til de nyeste planteforædlingsværktøjer og præcisionsdyrkningsteknikker, hvis vi skal løse de store klima- og produktionsmæssige udfordringer, der ligger foran os, siger Jørn Lund Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BFF består af ni repræsentanter for henholdsvis landets cirka 3.000 mark- og havefrøavlere samt frøfirmaerne DLF Seeds, DSV-Frø, Vikima Seed og Jensen Seeds.

Danmark har et frøareal på cirka 100.000 hektar med græs-, kløver- og havefrø, herunder spinatfrø. Den danske eksport er over 100.000 tons græsfrø om året til over 80 lande verden over. Eksportværdien udgør mere end 2 milliarder kroner årligt