Lyt til artiklen:

I YouGov-undersøgelse vil halvdelen af de adspurgte forbyde mink i EU

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Pels skal forbydes i hele EU, mener halvdelen af danskerne i en ny undersøgelse, der kommer i kølvandet på et europæisk borgerinitiativ mod pels, der på nuværende tidspunkt har samlet 1,1 million underskrifter, skriver World Animal Protection i en pressemeddelelse.

På tærsklen til genåbning af den danske minkproduktion, hvor det fra nytår igen er tilladt, at holde mink i Danmark for at producere minkpels, viser en meningsmåling foretaget af YouGov, bestilt af Word Animal Protection, at 50 procent af de adspurgte danskere ønsker at forbyde produktion af mink og andre pelsdyr som ræv, mårhund og chinchilla i hele EU, skriver World Animal Protection.

Artiklen fortsætter efter annoncen

24 procent af de adspurgte 1019 danskere svarer, at pelsproduktion "er OK", mens 26 procent svarer "ved ikke". Det er ikke kun i Danmark, at et europæisk forbud mod pelsproduktion møder opbakning.

Efter syv måneder er der i EU indsamlet over 1,1 millioner underskrifter i det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe.

Lydhørhed i Kommissionen

Når man 1,4 millioner indenfor et år, hvoraf 1 million kan valideres, er man sikret lydhørhed i EU Kommissionen.

- Det betyder, at EU Kommissionen skal behandle forslaget om et EU-forbud mod pelsproduktion, og det vil med stor sandsynlighed også blive til lovgivning. Alt tyder således på, at der inden for få år vil blive indført et totalforbud mod minkproduktion i alle EU-lande," siger Pernille Fraas Johnsen, landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection Danmark.

I Danmark er det igen lovligt at opdrætte mink fra årsskiftet. 10.000 mink er allerede på vej til danske minkfarme. Det kan blive dyrt for den danske befolkning, hvis EU forbyder pelsproduktion inden for få år, mener organisationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mere end 1000 minkfarmere har fået tilkendt millionkompensationer for deres nedlagte minkproduktion. I alt er der tale om over 18 milliarder kroner, og nu risikerer vi, at det starter forfra, og at den danske befolkning ender med igen, at skulle betale enorme erstatninger til de nye minkfarmere, når EU om få år alligevel forbyder minkavl, siger Pernille Fraas Johnsen fra World Animal Protection Danmark.

YouGov har lavet meningsmålingen for World Animal Protection Danmark i perioden mellem den 4. og den 6. december blandt 1019 danskere.