Lyt til artiklen:

Opti Weeder er nået i mål med effektiv mekanisk rensning

00:00
Hastighed: ???x
06:21

Abonnementsartikel

I sæson 2022 er der kørt på mange tusinde hektar kartofler med maskiner fra MSR Plant Technology ApS, og manden bag maskinerne, Michael Stolberg-Rohr, gør status over endnu en sæson med de mekaniske alternativer til kartoffelavlere.

Den mekaniske renser, Opti Weeder, har nu kørt i fire sæsoner hos kartoffelavlere i Danmark og de sidste to år også i Tyskland. Hos MSR Plant Technology ApS høster man nu frugten af de mange års udviklingsarbejde, der ligger bag maskinen. Og det glæder Michael Stolberg-Rohr, at maskinerne nu også er at finde på Miljøteknologilisten, så de kartoffelavlere, som overvejer alternativer til kemi kan få støtte til at afprøve Opti Weeder, skriver MSR Plant Technology ApS i en pressemeddelelse.

- Vi har set eksempler på, at Opti Weeder er lykkes med at rense i situationer, hvor man ikke havde lykkedes med kemi, heller ikke selvom der var blevet brugt 3000 kroner ekstra pr. hektar i kemi. Samtidig kan vi se, at med en rensning før fremspiring, hvor man "kommer foran ukrudtet", og efterfølgende to rensninger, så kan man i de fleste tilfælde nå et resultat, der er lige så godt som med anvendelse af kemi, siger Michael Stolberg-Rohr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mekanisk rensning

Hos Christiansminde Agro nord for Viborg valgte man i 2022 udelukkende at rense mekanisk med Opti Weeder på de 255 hektar læggekartofler. Medejer Per Haslund bekræfter, at deres erfaring er, at rensning før fremspiring er vigtigt.

- Der er mange fordele ved Opti Weeder: Vi kan rette maskinen til efter, hvor store kartoflerne er uden at lave skader. Vi fastholder en stor kam igennem hele sæsonen, så vi kan bevare fugtigheden ved kartoflerne, og vi er ikke længere så vejrafhængige. Der er kørt to-tre gange de fleste steder, og fire gange på steder med problem-ukrudt. Det har især været tidsler på nytilforpagtet jord, og det har vi ikke tidligere kunnet løse med kemi, siger Per Haslund.

- Opti Weeder har klaret det fint, for vi har kunnet tilpasse maskinen til behovet og haft løsninger til et bredt scenarie. Men der er især én fordel ved Opti Weeder - vi kan rense allerede før fremspiring. Et enkelt sted kørte vi første rensning med Opti Weeder efter fremspiring, fordi vi vurderede, at der ikke var ukrudt; men det der så alligevel kommer frem oveni kammen, det kunne vi ikke behandle. De steder, hvor vi havde kørt før fremspiring, der kunne vi styre ukrudtet, siger han.

Den mekaniske ukrudtsrenser har også kørt i tyske kartofler i sæson 2022, og Michael Stolberg-Rohr forventer sig meget af det tyske marked, hvor forhandleren er Beregnung Fasterholt GmbH - et datterselskab af Fasterholt Maskinfabrik A/S.

- Den store fleksibilitet, som Opti Weeder har, betyder, at den kan tilpasses langt de fleste scenarier i en kartoffelmark, uanset om det er spise-, lægge- eller melkartofler, siger Michael Stolberg-Rohr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne i gang i andre europæiske markeder også, og vi håber, at der viser sig gode kontakter på Agromek, siger han.

På Agromek vil man blandt andet også kunne møde Per Haslund, Christiansminde Agro, på MSR-standen (G5700), hvor han vil fortælle om sin erfaring med den mekaniske Opti Weeder, herunder også hvad den koster i drift sammenlignet med brug af kemi.

rich-media-3
Hos Christiansminde Agro nord for Viborg valgte man i 2022 udelukkende at rense mekanisk med Opti Weeder på de 255 hektar læggekartofler. Pressefoto: MSR Plant Technology ApS.

Udfordret af varmt vejr

MSR-maskinerne er modulopbyggede og kan kombineres. Den mekaniske løsning til nedvisning - Crown Crusher - kan bygges ovenpå samme ramme som Opti Weeder. Crown Crusher har kørt i et par sæsoner i Danmark - og i 2022 også testet i Holland. Michael Stolberg-Rohr fortæller om erfaringerne:

- I 2021 opnåede vi gode resultater med mekanisk nedvisning med Crown Crusher. Med kun én overkørsel og uden forudgående aftopning skabte vi øjeblikkelig vækststandsning, siger Michael Stolberg-Rohr.

Kartoffelavler Kjeld Holm, "Solwang" ved Sommersted, er præbasis-avler og dyrker både læggekartofler og melkartofler, og han er en af dem, der har erfaring med Crown Crusher igennem to sæsoner:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft fornøjelsen af Crown Crusher i 2 år nu. Det første år havde vi rigtig gode erfaringer med det, der skulle vi ikke efterbehandle overhovedet. Det var i sorterne Spunta og Argos. Argos er normalt en sort, der er stort set umuligt at slå ihjel; men det lykkedes faktisk med Crown Crusher. Vi tømte også en container for at se, hvor mange grønne og beskadigede kartofler, der var, og det kunne vi kun regne i promiller, siger han.

Men den tørre og varme sommer har skabt nogle udfordringer for Crown Crusher. Kjeld Holm konstaterer, at der er udfordringer hver eneste dag og hvert år med at dyrke læggekartofler.

- Vi har selvfølgelig også kørt med Crown Crusher i år, ikke så meget, da der var store udfordringer med tørke og toppen blev meget "slasket". Lige så snart toppen er grøn, så er der ingen problem, men når den er helt faldet sammen pga. tørke, så er den umulig at arbejde med, siger han.

Opti Weeder præsterer på niveau med kemi

Se også:

Opti Weeder præsterer på niveau med kemi

Efterbehandle med kemi

Michael Stolberg-Rohr vurderer, at der vil være situationer, hvor man for nuværende er nødt til at efterbehandle med kemi.

- Det grundlæggende princip i Crown Crusher med knusning af hjerteskuddet 1-2 cm over kammen fungerer effektivt og skaber øjeblikkelig vækststandsning. Men der er situationer, hvor vi har set genvækst - f.eks. i år, hvor knoldene nåede den rette størrelse allerede i juli, mens planten stadig var helt grøn og levende. Hvis stænglerne så tillige også er "slaskede", så er de svære at arbejde i. Vi har også set, at der på meget lette jorde/sandjorde har været udfordringer, når jorden nærmest har været som pulver; men her har det været en anbefaling at vande 1-2 dage før den mekaniske nedvisning, så kammene blev mere faste, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også hos Klitholm Kartofler ved Løgumkloster har driftsleder Claus Hansen gjort erfaringer med Crown Crusher i år og det har været en blandet fornøjelse erkender han.

- I sæson 2022 har selve vækststandsningsperioden været udfordret af, at der har været meget varmt og meget tørt. Især på de sandede jorde giver det udfordringer. Det er bedst, når du skal vækststandse kartofler, at de er i vækst. Altså, hvis de er halvslatne eller halvdøde og mangler vand, så er det svært uanset om det er kemisk eller mekanisk vækststandsning, siger Claus Hansen fortsætter:

- Omvendt har vi også kørt i en sort, der hedder Rio Grande, som er til mel, den er lidt mere tørkeresistent, den står op, og der kørte det fint. Det var et rent snit og de var "døde" kun ved hjælp af mekanisk vækststandsning, siger han.