Lyt til artiklen:

Ropa klar med skånsom lægger til forspirede kartofler

00:00
Hastighed: ???x
02:00

De gule kartoffelmaskiner fra Ropa har fået et nyt medlem, der har fundet løsningen på at lægge forspirede kartofler uden knækkede spirer.

Gecko er navnet på det nye redskab til håndlægning af forspirede kartofler, som Ropa har udviklet i samarbejde med Farmsupport. Den kombinerer skånsom lægning af kartoflerne uden at knække spirerne med høj effektivitet og gode arbejdsforhold for medarbejderne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kartoflerne bliver lagt på et bånd, som transporterer dem ned til jorden, hvor de bliver placeret præcist.

- Denne teknologi muliggør optimal plantning af kartofler med en længde på op til 12 centimeter ved en kørehastighed på 3,5 km/t. Afstanden mellem kartoflerne kan justeres i 16 trin fra 20 til 50 centimeter, oplyser Ropa i en pressemeddelelse.

Den fire-rækkede lægger kan lastes med op til fire fuldte paller, hvor de forspirede kartofler opbevares i kasser. En medarbejder læsser transportbåndene med fyldte kasser og sørger for, at de returneres tomme. Otte operatører tager de forspirede knolde fra kasserne på transportbåndet og lægger dem i plantebåndene.

rich-media-3
Kartoflerne bliver placeret med en afstand på mellem 20 og 50 centimeter. Foto: Ropa

Kartoflerne bliver lagt i fire rækker med en afstand på 75 centimeter.

- Denne teknologi sikrer den bedst mulige beskyttelse af de forspirede kartofler og muliggør en daglig produktion på cirka seks hektar. Kombinationen af skånsom behandling af de forspirede kartofler og den præcist justerbare afstand sikrer optimal lægning af kartoflerne, hurtig og ensartet dækning af marken og ensartet sortering af afgrøden, oplyser producenten i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tyske virksomhed har i to år kørt markforsøg med Gecko, og den bliver udstillet på Agritechnica i år.

rich-media-5
10 medarbejdere kan stå og arbejde på Ropas Gecko. Foto: Ropa
Jysk forhandler viser Ropa kartoffeloptager frem

Se også:

Jysk forhandler viser Ropa kartoffeloptager frem