Lyt til artiklen:

Vinderne fremmer klima, bæredygtighed og sikkerhed

00:00
Hastighed: ???x
03:42

Nyhederne, der har vundet Landsskuets Nyhedspris 2022, spænder meget vidt.

Guldet går til et nyt redskab til mekanisk rensning af kartoffelmarker, sølvet går til en gødningsspreder, som både kan tildele gødning præcist og skånsomt samt er velegnet til at så efterafgrøder og bronzen tildeles en enkel løsning, der øger trafiksikkerheden, når plovene kommer på landevejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gammel tradition

Landsskuets Nyhedspris er en gammel tradition på Landsskuet, og i alt har udstillerne i år indsendt 15 af ders nyheder til at blive vurderet af en faglig nyhedskomité, som består af aktive, erfarne landmænd og Maskinbladets faglige eksperter.

Alle nyheder har på forhånd været omtalt i Maskinbladet og er før Landsskuets åbning vurderet ud fra en vurdering af størst aktuel nyhedsværdi, arbejdsmiljø, sikkerhed, brugervenlighed og økonomi set med landmandsperspektiv. Og dommerne har også vurderet alle nyhederne ud fra et klima- og bæredygtighedsperspektiv.

Dommernes vurdering er, at de mange spændende nyheder alle på forskellig vis peger fremad. Og de har været på en svær opgave, fordi nyhederne er meget forskellige og spænder fra software og App's til kæmpestore gyllevogne.

Guld

Guldet gik til Opti Weeder, der udstilles på Fasterholts stand. Dommerne siger om Opti Weeder, at den kan afløse ukrudtssprøjten i kartoffelmarkerne, og den er meget enkel at køre med og har en høj arbejdshastighed på 15-20 kilometer i timen, og har dermed stor kapacitet.

rich-media-2
Opti Weeder udstiller i år på Fasterholts stand på Landsskuet. Foto: Rasmus Dalsgaard.

En række patenter med forskellige rensesystemer betyder, at Opti Weeder kan skræddersys til alle behov ind for mekanisk bekæmpelse. Der er både mulighed for blindrensning, inden kartoflerne kommer op, og også muligt at rense kartoflerne, når de er kommet op. Og den har også en anordning, der kan både rense på kammene og imellem kammene, samt udstyres med en mekanisk vækststandsning i kartofler. Vækststandsningen sker ved, at kartoffeltoppen skæres over ved jordoverfladen, og dermed stopper væksten. Og der er mulighed for GPS-styring med sektionskontrol på alle rækker, så de hver især kan hæves og sænkes med en hastighed på 10 kilometer i timen. Den er Isobus-kompatibel til traktorens integrerede skærm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sølv

Sølvprisen gik til en bomgødningsspreder fra Rauch, som Farmas viser på sin stand. Rauchs gødningsspredere importreres til Danmark af MaskinhandlerIndkøbsringen, MI.

rich-media-4
Thomas Mikkelsen (billedet) fra Farmas ved bomsprederen, der modtog sølvprisen. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Begrundelsen for sølvprisen er, at gødningssprederen med navnet Rauch Aero 32.1 er en bom-gødningsspreder, som er velegnet til spredning af eksempelvis billigere gødninger, som kan have dårligere spredekvaliteter, der gør dem vanskelige at sprede med de sædvanlige centrifugalspredere. Nøjagtig spredning af gødning er også vigtigt ud fra et bæredygtighedsperspektiv, og med bommen kan man desuden lukke i sektioner for at minimere overlap. Samtidig er bomsprederen med sit pneumatiske system velegnet til at sprede mellem- og efterafgrøder inden høst - særligt når det er blandinger med flere arter. Det er et formål, som mange allerede har vist stor interesse for.

rich-media-5
Thomas Mikkelsen (i midten) fra Farmas modtog sølvprisen for Rauchs bomspreder sammen med Christian Korsholm fra den danske importør, MI. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Bronze

Bronzeprisen gik til firmaet Ploveksperten for en gummilygtebom, der kan tåle at sidde på på ploven, når der pløjes. Det er et problem med normale lygter, som man derfor monterer til landevejskørsel og afmonterer i marken. Dommerne sagde om nyheden, at den egentlig er så enkel, at man tænker "Hvorfor har ingen fundet på det noget før".

rich-media-6
Andreas Thorsager fra Ploveksperten modtog prsen af fødevareminister Rasmus Prehn. Landsskuets formand Kristian Gade og Uffe S. Kristensen fra Maskinbladet. Medvirkede ved overrækkelsen. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Jens Iversen fra Ploveksperten var da også hurtig til at videreudvikle på en smart løsning, som en landbrugsmedhjælper i Bjerringbro havde udviklet. Vi vurderer, at denne prisbillige løsning vil løfte sikkerheden markant, når vi kører med plovene på landevejen.

rich-media-7
Andreas Thorsager modtog på vegne af Ploveksperten Landskuets bronzepris. Foto: Rasmus Dalsgaard.