Lyt til artiklen:

Ny ukrudtsbekæmper fra Seed Terminator er kommet til Europa sammen med New Holland

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Det Australske Seed Terminator har i mange år lavet ukrudtsknusere til mejetærskere, og er meget brugt i Australien og Canada for at nævne nogle. I Europa begynder det at blomstre op med ukrudtsknusere, og herhjemme er det Gram Slot og Rostgaard Maskinstation, der har forsøgt sig med det ene Seed Terminator system og i år med en Redekop knuser.

På Gram Slot står mejetærskeren for ukrudtsbekæmpelsen

Se også:

På Gram Slot står mejetærskeren for ukrudtsbekæmpelsen

I følge Seed Terminator sker ukrudtspredningen mest ved selve mejetærskningen. Hele 80 procent af spredningen sker ved mejetærskning lige fra man rammer afgrøden med vingen på skærebordet til avner, og halm rammer jorden i den anden ende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kigger Seed Terminator stadig på at sætte knuseren bag på mejetærskere i stedet for avnsprederen, der bare spreder ukrudtsfrøene ud.

I videoen starter den ved indgangen hvor materialet kommer ind og til sidst ved udgangen hvor det bliver skudt ud. Lig mærke til de stempler der er bag på, de er med til at lukke udgangen af materialet bagpå for mere aggressiv behandling. I videoen er udgangen delvis åbnet, og gør at materialet/frøene får den passende passage man ønsker.

Lavet til New Holland

I samarbejde med New Holland har Seed Terminator lavet en nyere ukrudtsknuser, som allerede har fået sit indtog ovre i Staterne. Den kan sidde på New Holland CR modellerne, og er integreret i mejetærskeren i New Hollands OptiSpread system, hvor overvågningen kan ses og styres.

Opbygningen er en vandret aksel med slagler på, der kører lynhurtigt, og får materialet smadret mod væggen inde i tromlen. Væggen i tromlen er lavet med en masse riller kaldet "Slangeskind" for at gnubbe/knuse frøene, så de ikke kan spire mere, og på den måde dræbe ukrudtsfrøene.

Lige efter behandlingen i knuseren bliver materialet skudt ud af midterhullet bagud på jorden. Her er det smarte, at man kan justere, hvor aggressivt man vil knuse for at passe det til det ukrudtstryk der er i marken (se video hvor der er stempler til at skubbe væggene sammen). For i midten kan man trinløst fra kabinen lukke udgangen sammen med mere "slangeskinds" væg. Det skal give mere aggressiv behandling/knusning af frøene jo mere væggene er lukket til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Slangeskindet" som Seed Terminator kalder deres overflade/riller inde i tromlen, skal have den fordel at det virker mod ukrudtsfrø, hvor halm skulle glide hen over rillerne.

I følge Seed Terminator skal den mulighed, at man kan åbne og lukke gøre at man kan være mere effektiv de steder hvor der ikke er brug for Seed terminatoren for meget. Hvis man har frø der er næsten umulige at bekæmpe, kan lågerne lukkes helt for total knusning.

rich-media-5
Billedet er taget oppe fra indgangen til Seed Terminatoren. Inde i tromlen er den vandrette aksel med slagler, og "slangeskindet" de runde vægge med riller. Foto: Esben Henneberg Nielsen.