Lyt til artiklen:

Skræmmedroner passer på smågrisene

00:00
Hastighed: ???x
04:56

Niels Schelde Jensen har på sin gård med økologiske grise ved Lunderskov siden juni haft en skræmmedrone fra Naust Robotics i luften for at holde måger og ravne væk fra sine folde, og indtil videre er han rigtig godt tilfreds med resultatet, skriver Naust Robotics i en pressemeddelelse.

- Vi bruger den til at skræmme fulglene i frilandsproduktionen, hvor vi er en del plaget af dels måger og ravne. Fuglene spiser foderet, og så er de hårde ved grisene - de angriber grisene, forklarer Niels Schelde Jensen og uddyber, at selvom de angribende fugle ikke gør stor skade på smågrisene, for det er specielt dem ravnene er hårde ved, så stresser det dyrene, og derudover tager de i perioder også godt for sig af foderet, og det der ikke bliver spist, bliver fyldt med fuglenes ekskrementer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemerne er specielt store, når der er mange kolonier med fugle i nærheden, og når det er meget tørt, som det var i juli og august måned i år. For er der tørt, oplever de på gården, at fuglenes adfærd bliver aggressiv; ravnene bliver blodtørstige og hakker i de små grise, og så sender driftsleder Ole Hjørringgaard dronen i luften, og det har de store fugle respekt for.

- Den effekt, der er at komme tæt på fuglene, det er der altså ikke noget, der kan måle sig med, forklarer driftsleder Ole Hjørringgaard, som ud over dronen benytter sig af andre skræmmemidler, for fuglene er en stor stressfaktor for frilandsgrisene.

Flere virkemidler

- Vi bruger forskellige skræmmemetoder. Vi bruger både automatiske fugleskræmsler, vi bruger skræmmefugle og så regulerer vi ved afskydning, så vi bruger flere virkemidler, og dronen er et af flere virkemidler, siger Niels Schelde Jensen, som tror på, at han kan sende en del af de øvrige fugleskræmsler på pension, når reglerne bliver indrettet, så dronen i fremtiden må manøvrere autonomt og kan flyve på eget opkald.

I oktober måned har der været relativt fuglefrit i foldene, hvor 600 søer lever et herligt liv med sølehuller og græsning, men alligevel skal dronen luftes for at holde effekten ved lige. Og imens den seks kilo tunge drone holder fuglene på behørig afstand af folde og fodertrug, så er grisene ifølge driftslederen ikke påvirkede af den flyvende højtaler.

- Den første gang dronen fløj, der løb de ned i den anden ende af foldene, og anden gang var de stort set ligeglade. Første gang er det en fremmed lyd, og anden gang var det bare den, der også var der den anden dag, og der er grisene ret intelligente - de finder ret hurtigt ud af, at den ikke er farlig, siger Ole Hjørringgaard, som selv har taget et drone-kursus online for at må flyve med dronen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugervenlig og effektiv

12 sekundmeter og regn er ifølge producenten Naust Robotics intet problem for den seks kilo tunge fugleskræmmer at manøvrere i, og dronen regulerer selv flyvningen, hvis der er meget blæst. Men er vejret meget hårdt over grise-foldene, så lader Ole være med at flyve med dronen, for han ser ingen grund til at teste udstyret i ekstremer.

- Den er meget brugervenlig, og effektmæssigt, der kan vi se stor effekt lige så snart vi flyver med den. Vi har prøvet at flyve både med og uden skræmmelyde, og det kan vi godt se forskel på. Så snart skræmmelydene kommer på, så kan vi se at de rovfugle, der er i nærheden, de letter herfra, forklarer Ole Hjørringgaard og uddyber, at skræmmelydene der buldrer ud af højtalerne er faresignaler, fra de fuglearter, man gerne vil skræmme væk..

På frilandslandbruget, der leverer 14.000 grise til slagtning hvert år, har man i oktober 2022 færre problemer med fugle end nogensinde før, men præcis hvad der er årsagen, kan driftslederen ikke sige præcist, for der gøres hele tiden en målrettet indsats for at komme af med plageånderne i foldene.

- Om det er fordi vi bare er mere opmærksomme, eller det er fordi, vi har lidt flere reguleringstilladelser end vi har haft før, eller om det er fordi vi får fløjet med dronen, det er svært at se, siger Ole Hjørringgaard,, der på den økologiske gård dog langt hellere vil skræmme fuglene væk ved brug af en overflyvning med dronen fra Naust Robotics end med en dødelig byge fra jagtgeværet.

Lander og letter automatisk

Hos Naust Robotics, der har leveret skræmmedronen til brug over de økologiske frilandsgrise, er salgs og kommunikationsansvarlig Lars Gyldenberg meget glad for, at Niels Schelde Jensen tidligere på året tog kontakt for at høre, om dronen, der oprindeligt var tiltænkt til brug i planteavlen, måske også kunne have en fremtid som bodyguard for frilandsgrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Niels og Ole var nogle af de første landmænd, der viste interesse for dronen og for de muligheder, der ligger i brugen af den. Siden de har købt skræmmedronen, har de givet os meget vigtige tilbagemeldinger om, hvordan den virker og hvad der eventuelt kan forbedres. Som tak har vi hos Naust Robotics opgraderet dronen, så den i endnu højere grad kan tage hånd om de specifikke udfordringer, der er til stede, når fugle skal skræmmes væk fra folde med frilandsgrise, siger Lars Gyldenberg fra Naust Robotics.

Når dronen fra Naust Robotics første gang bliver sendt i luften hos en landmand bliver dronens ønskede rute sat ind på et kort med få klik, og herefter skal droneopereatøren i princippet blot være til stede for at overvåge flyvningen, og så kan dronen ellers både lette og lande automatisk.