Lyt til artiklen:

Så vintersæd senest 7. september

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Hvis du bruger tidlig såning af vintersæd som alternativ til målrettede efterafgrøder samt pligtige- og husdyrefterafgrøder, skal vintersæden være sået senest 7. september for at kunne tælle med.

Vintersæd kan være vinterhvede, vinterbyg, vinterrug (inklusiv hybridrug) og triticale. Husk, at vintersæden skal være etableret som korn i renbestand, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En blanding af korn og græs, såsom græs med korn som dæksæd, kan derfor ikke bruges som et alternativ til eftergrøder.

Rette op inden kontrol

Hvis du ikke når at så vintersæden senest 7. september, skal du trække arealet ud af din ansøgning om målrettede efterafgrøder i fælleskemaet eller din indberetning af pligtige, husdyr- eller obligatoriske målrettede efterafgrøder i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet (GKEA). Du kan trække arealer ud af ansøgningen eller indberetningerne, indtil kontrollen har meldt sin ankomst.

Du skal så vintersæd senest 7. september, for at den kan tælle med som alternativ, og det skal være en renbestand af de tilladte arter. Vi kontrollerer så tidligt som muligt efter fristen, og du vil typisk blive spurgt ind til sådatoen i forbindelse med kontrollen.

Billedbog for efterafgrøder

Under normale omstændigheder spirer vintersæd frem på 5-7 dage alt efter vejrforholdene. Kontrolløren bruger en oversigt over kornets spiring og udvikling. I vores kontrolinstruks og billedbog for efterafgrøder kan du se billeder af de forskellige dækningsgrader for forskellige arter af efterafgrøder, skriver Landbrugsstyrelsen.

- Vi er i gang med at opdatere kontrolinstruksen fra 2021, og vi forventer at være klar med en for 2022 i starten af september, skriver styrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsstyrelsen sætter fokus på efterafgrøder. Det gør de, fordi antallet af overtrædelser er for højt, mener styrelsen, især på målrettede efterafgrøder, hvor de i år øger kontrollen.

På deres hjemmeside gennemgår Landbrugsstyrelsen de hyppigste overtrædelser, og hvordan man undgår dem.

Gå til hjemmesiden: Undgå fejl i kontrollen af efterafgrøder.