Lyt til artiklen:

1,5 millioner hektar tilbage i produktion

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Efter anmodning fra EU-medlemsstaterne foreslår EU Kommissionen en midlertidig kortvarig undtagelse fra reglerne om sædskifte og vedligeholdelse af ikke-produktive egenskaber på agerjord.

Virkningen af en sådan foranstaltning vil afhænge af det valg, medlemsstaterne og landmændene træffer, men det vil maksimere EU's produktionskapacitet for korn til fødevareprodukter, skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det anslås at sætte 1,5 millioner hektar tilbage i produktionen i forhold til i dag. Hvert ton korn produceret i EU vil bidrage til at øge fødevaresikkerheden på verdensplan.

Landbrug & Fødevarer er glade for at EU-Kommissionen nu foreslår at udskyde krav om afgrøderotation og 4 procent brak til 2024.

- Vi opfordrer fødevareminister Rasmus Prehn og partierne til at sikre, at undtagelsen også kommer til at gælde i Danmark. I lyset af den truende fødevarekrise giver det ikke mening at danske landmænd skal ud at braklægge marker, som de har kunne dyrke indtil nu, udtaler L&F efter kommissionens udmelding.

- Det er vigtigt at fastslå, at initiativet ikke er et angreb på den grønne omstilling. Den er vi fortsat fuldt fokuseret på at levere på. Men vi står i en ekstraordinær situation, som kræver handling, og dette initiativ er godt og rigtigt, mener L&F.

Krigen i Ukraine

Kommissionens forslag vil blive sendt til EU-medlemsstaterne, inden det formelt vedtages.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det globale fødevaresystem står over for stærke risici og usikkerheder, som især stammer fra krigen i Ukraine, hvor der i den nærmeste fremtid også kan opstå spørgsmål om fødevaresikkerhed, skriver kommissionen.

- I lyset af betydningen af disse GAEC-standarder (gode landbrugs- og miljøforhold) for målene om at bevare jordpotentialet og forbedre biodiversiteten på bedriften som en del af sektorens langsigtede bæredygtighed og for at opretholde fødevareproduktionspotentialet, er undtagelsen midlertidig, begrænset til kravåret 2023 og begrænset til, hvad der er strengt nødvendigt for at løse de globale fødevaresikkerhedsproblemer, der opstår på grund af russisk militær aggression mod Ukraine, og derfor udelukker plantning af afgrøder, der typisk bruges til fodring af dyr (majs og soja), skriver kommissionen.

Kommissionens forslag er et resultat af en omhyggelig afvejning mellem global fødevaretilgængelighed og overkommelighed på den ene side og beskyttelse af biodiversitet og jordkvalitet på den anden side.

Grønne aftale

Kommissionen er fortsat fuldt ud forpligtet til den grønne aftale. Forslaget forudser, at medlemsstater, der gør brug af undtagelserne, skal fremme økoordninger og landbrugsmiljøforanstaltninger, der er programmeret i deres strategiske planer for den fælles landbrugspolitik.

- Vores fødevaresystems langsigtede bæredygtighed er grundlæggende for fødevaresikkerhed. Selvom vi er i en ekstraordinær situation med hensyn til fødevaresikkerhed, er vi nødt til at fortsætte overgangen til en robust og bæredygtig landbrugssektor i overensstemmelse med jord til bord og biodiversitetsstrategier og naturgenopretningsloven, skriver kommissionen.