Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Mennesker primært skyld i spredning af ASF i Kina
Erfaringer med Afrikansk Svinepest siden 2018 udgør nøglebudskabet i en omfattende analyse af udbrud af afrikansk svinepest (ASF) i Kina. Forskere bag analysen har et klart billede af, hvordan man forebygger og tackler virussen, skriver Pig Progress.
Forskerne fra blandt andet South China Agricultural University og det kinesiske akademi for landbrugsvidenskaber, pegede på mennesker som hovedkilden til spredning af ASF-virus.
I 46 procent af de undersøgte kinesiske ASF-udbrud ser virussen ud til at være kommet ind i på en bedrift via personale eller transport. I 42 procent af tilfældene var foderet forurenet. I Kina bruger man stadig affaldsfodring af svin.
Forurenet foder
Laboratorieundersøgelser viste, at virussen kan overleve i flere måneder i forurenet foder eller insekter som for eksempel flåter. Visse flåtarter kan bære virus i fire år. Ved smittevejen via foder er der også en henvisning til spredning med vildsvin.
Det er stadig uklart, hvor længe en overlevende gris kan bære ASF-virussen. Adskillige undersøgelser har rapporteret, at raske grise stadig udsender virussen 6 måneder efter infektion.
Smitte via foder
Foder ser ud til at være en vigtig smittevej. Små mængder foder eller vand kan allerede være tilstrækkeligt til, at en gris bliver smittet, skriver forfatterne. En inficeret gris ser ud til at udskille virussen via spyt allerede dag to efter infektion, hvilket er hurtigere end den angivne inkubationstid på 3 til 19 dage. Udskillelse af smitte via spyt kan også være årsagen til, at en infektion kan spredes så hurtigt gennem moderne svinestalde, altså via foder- og drikkesystemerne.
Vaccination er den mest effektive måde at forebygge på, men på trods af alle indsatser i forskellige lande, kan der stadig gå nogle år, før en velfungerende vaccine kommer på markedet, mener forskerne.
En række virushæmmere er blevet testet i de seneste årtier. Disse viste sig at være effektive på laboratorieniveau, men er endnu ikke anvendelige på dyreniveau.