Lyt til artiklen:

Rabobank forudser hårde tider for den globale svineproduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:10

Abonnementsartikel

De globale svinepriser faldt markant, da den globale stigning i produktionen har overgået efterspørgslen.

Rabobanks forskningsenhed har udgivet sin "Pork Quarterly" for Q4 2021 og forventer at presset på svinesektoren vil bremse væksten, skriver Tican i sit ugenyt.

De globale svinepriser faldt markant, da den globale stigning i produktionen har overgået efterspørgslen. Det hurtige fald i priserne og de deraf følgende tab på nogle markeder vil bremse væksten i 2022 og motivere en indsats for at forbedre besætningssundhed og imødegå virkningen af afrikansk svinepest. Priserne har siden stabiliseret sig, men forbliver et godt stykke under toppen, skriver Tican.

Priserne på svinekød er sæsonmæssigt lavere, men er derudover stærkt påvirket af restriktioner i relation til Covid-19 og makroøkonomiske tendenser. Mangel på arbejdskraft på flere markeder og omkostningsinflation vil presse produktionsmarginerne og kan bremse væksten. Forsøg på at videresende de stigende omkostninger til forbrugerne vil sandsynligvis presse efterspørgslen og dæmpe forbruget yderligere - især i indkomstfølsomme lande.

Kina

Producenterne i Kina reagerer på stigende omkostninger og den fortsatte trussel fra afrikansk svinepest ved at reducere svinebestanden. Priserne på svinekød er drevet til nye lavpunkter og har tvunget producenter med høje produktionsomkostninger til at forlade erhvervet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efterspørgslen er fortsat svag, begrænset af restriktioner relateret til Covid-19. Som reaktion på denne afmatning fortsætter Kina med at begrænse importen i et forsøg på at balancere udbuddet.

På grund af den fortsat svage efterspørgsel forventer Rabobank, at forsyningerne af svinekød forbliver rigelige som følge af den fortsatte reduktion af svinebestanden. Forsyningerne vil dog kunne blive for små, hvis de generelle økonomiske tendenser forbedres.

Europa

EU-svinepriserne i Europa er 24 procent under gennemsnittet af de seneste fem år på grund af større slagtning og svagere efterspørgsel på både hjemme- og eksportmarkederne. Producenter i Tyskland og Holland afvikler besætninger, hvilket vil reducere produktionen i de kommende måneder.

Mangel på arbejdskraft er et problem på nogle forædlingsvirksomheder, selvom virkningerne ikke er udbredte.

USA

Forsyningerne i USA af svinekød vil ind i 2022 være højere sammenlignet med tidligere års niveau. Der forventes stigende omkostninger og forventninger til fremtidig lovgivning lægger en dæmper på ekspansionsplaner, ligesom udfordringer med at skaffe arbejdskraft hæmmer forædlingsindustrien.

Den indenlandske efterspørgsel forventes at aftage i takt med, at de højere omkostninger overføres til forbrugerpriserne. Vækst i eksporten fungerer som en velkommen buffer.

Brasilien

Producenterne i Brasilien forbliver optimistiske på trods af en stigning på 34 procent år/år i foderomkostninger. Salget til eksportmarkederne er fortsat stærk, hjulpet af en svag brasiliansk valuta og et større udbud af svinekød. Der forventes en fortsat sigende produktion af svinekød i størrelsesordenen 5,5 procent år/år.