Lyt til artiklen:

Mejeriforeningen: Danskerne skal inspireres til at spise mere klimavenligt

00:00
Hastighed: ???x
02:35

- At mange kommer godt i gang med at spise mere bæredygtigt har en større effekt, i forhold til at en mindre gruppe af danskerne går hele vejen.

Sådan lød det fra Camilla Udsen, projektchef for fødevarer og bæredygtigt forbrug i Forbrugerrådet Tænk, på den nyligt afviklede konference 'Mejerisektoren i den grønne omstilling - sund kost og bæredygtig fødevareproduktion' i Fællessalen på Christiansborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Mejeriforeningen i en pressemeddelelse.

For fjerde år i træk havde Mejeriforeningen inviteret politikere, forskere og repræsentanter for fødevareerhvervet og tænketanke til et symposium om bæredygtig fødevareproduktion med fokus på mejerisektoren.

På årets konference blev der diskuteret to temaer. Det første handlede om at få danskerne til at spise mere klimavenligt, uden at det sker på bekostning af sundheden. Det andet tema fokuserede på, hvordan en grøn omstilling af fødevaresektoren kan støtte op om en levende udvikling af landdistrikterne.

Drop de hårde angreb og stejle holdninger.

Socialdemokratiets fødevareordfører Anders Kronborg opfordrede til at erstatte en skinger debat med et tæt samspil om mulighederne for, hvordan forbrugerne og fødevareerhvervet kan hhv. spise og producere grønnere.

- Hvordan vi når det mål, er der ingen entydig konklusion på, men vi kan og skal lære af hinanden, sagde Anders Kronborg, som heller ikke mente, at det ville være gavnligt at tvinge forbrugerne til at spise klimavenligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var en holdning som COOP's CSR-chef Thomas Roland var enig i, og han gav samtidig udtryk for, at han ikke er den store tilhænger af et klimamærke på fødevarer i stil med økomærket.

- Det vil kun tale til dem, der i forvejen er optaget af klimaet. Vi kan ikke diktere, hvad danskerne skal spise. Men vi kan give dem inspiration ved at sætte nye, klimavenlige produkter på hylderne, sagde Thomas Roland.

Inspirere forbrugerne til at spise grønnere

Både Anders Kronborg og SF's landbrugsordfører Rasmus Nordqvist påpegede, at brug af flere grønne og lokalt producerede råvarer i institutioners kantiner og køkkener kan pirre danskernes nysgerrighed og interesse for at ændre kosten.

Det synspunkt fulgte Camilla Udsen, projektchef for fødevarer og bæredygtigt forbrug i Forbrugerrådet Tænk, op på.

- Den gode smag er afgørende for forbrugerne, og det kan man sagtens få med fx billige, sunde og bæredygtige - vel at mærke, hvis man ved, hvordan man tilbereder 'ny mad.