Lyt til artiklen:

Mejeriforeningen: Feta-dom bryder med vigtige principper

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Danske mejerier må ikke eksportere hvid os baseret på komælk som feta til markeder uden for EU.

Det har EU-domstolen fastslået i en sag mellem EU-kommissionen og den danske stat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Mejeriforeningen i en pressemeddelelse.

- Med denne dom blander EU sig i praksis i, hvad danske virksomheder aftaler med kunder uden for EU. Det kan få vidtrækkende konsekvenser, og vi håber derfor, at den danske stat vil anke dommen, lyder det fra direktør i Mejeriforeningens Bruxelles kontor, Kirsten Holm Svendsen.

Siden 2007 har Grækenland haft eneret på Feta-navnet inden for EU.

Men dommen fra EU-domstolen udvider nu beskyttelsen til også at gælde på markeder uden for det europæiske fællesskab. Og det skaber undren og bekymring i Mejeriforeningen.

- EU's beskyttelse af Feta-navnet bør udelukkende gælde indenfor EU. Derfor mener vi ikke, at EU bør blande sig i, hvordan man navngiver oste og andre fødevarer på markeder udenfor Europa. Og derfor bør den danske stat af principielle grunde seriøst overveje at anke dommen. Ofte er det modtagerlandets lovgivning, der er udgangspunktet for, hvilken betegnelse osten skal sælges under. Kan vi ikke følge den, så mister vi det pågældende marked, siger Kirsten Holm Svendsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvenser af dommen

Ifølge dommen vil det fremover være forbudt for danske mejerier at anvende Feta-navnet på deres eksportoste, uanset hvor ostene afsættes.

- Det gør helt sikkert tilværelsen noget mere besværlig for de danske eksportmejerier, når de fremover ikke kan sælge deres oste under de navne, som de er kendt under på markeder i Mellemøsten eller i andre regioner. Nogle mejerier vil muligvis vælge at ompakke produkterne på de pågældende markeder, mens andre måske vil flytte hele produktionen. Uanset hvad, vil det påføre virksomhederne ekstra omkostninger og kan i sidste ende betyde tab af danske arbejdspladser, siger Kirsten Holm Svendsen.

Brud på vigtigt princip

Det økonomiske aspekt er ikke den eneste bekymring, som dommen giver anledning til i Mejeriforeningen.

- Det er helt centralt for danske mejerier, at de kan producere og eksportere produkter efter den lovgivning, der gælder i de lande, der eksporters til. Og det gælder i virkeligheden alle eksportvirksomheder. Men med denne dom blander EU sig i, hvad danske virksomheder aftaler med kunder uden for Europa. Det kan få vidtrækkende konsekvenser, og vi håber derfor, at den danske stat vil anke dommen, siger Kirsten Holm Svendsen.