Lyt til artiklen:

Stort nordjysk pelseri frygter for overlevelse: Kompensation er ikke nok

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Sent tirsdag aften indgik regeringen og flere af Folketingets partier en aftale om forlængelse af hjælpepakker til 31. januar. Følgebranchen til pelsdyravlere kan også søge om kompensation.

Men selv om der nu tilbydes kompensationsordninger til blandt andet pelserier, ser fremtiden mørk ud for Danpels i Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller indehaver Franz Struntze.

- Torsdag skal jeg snakke med min revisor om, hvordan vi står økonomisk. Men jeg ved ikke, om vi kan overleve, selv hvis vi får kompensation, siger han.

Med aflivningen af mink som følge af Covid-19 er pelseriernes forsyningslinje lukket. Det rammer Danpels hårdt.

Han har kontrakter med mange minkavlere, men flere kan naturligt nok ikke overholde dem, da minkene bliver aflivet.

- Lige nu mangler vi 650.000 mink. Det er omkring 17 millioner kroner, vi går glip af, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Værst tænkelige tidspunkt

For Danpels kunne aflivningen af mink ikke være kommet på et værre tidspunkt.

- Som pelseri har man udgifter 11 måneder om året, og der kommer kun penge ind én gang om året. Det er, når minkene skal pelses. Det skulle have været om lidt. Vi har haft alle udgifterne, men nu kan vi ikke tjene de penge, der skulle betale regningerne, siger han.

- I næste måned fakturerer vi for 30 millioner kroner. Det kan være, det kun bliver 10 millioner kroner. Vi kan jo ikke holde til at mangle 20 millioner kroner, siger han.

Frygter kompensation rammer skævt

Her skulle kompensationsordningen kunne hjælpe ham, men han frygter, at den rammer skævt, og at han ikke vil kunne få dækket nok af sine udgifter.

- Når jeg mangler 17 millioner kroner, hjælper det jo ikke, hvis jeg kan få dækket en, to eller tre millioner kroner. Jeg får kompensation for tabt omsætning, men problemet er, at jeg har forpligtet mig til at købe varer ind for mellem seks og syv millioner kroner. Jeg kan ikke komme ud af de kontrakter, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så det går også ud over dem, jeg har indgået kontrakt med. De, der leverer savsmuld, ringer til mig to gange om ugen. De har jo købt træ og pinde ind og sat på lager, siger han.

- Vi er mange, der har kontrakter med hinanden. Det er jo store summer, som er på spil. Så en ting er, hvad vi kan blive kompenseret for, en anden er, hvor meget vi har at betale videre med, siger han.