sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Kæmpe brandskade i farestald -jeg får stadig grumme flashbacks

00:00
Hastighed: ???x
05:37

Kalenderen siger fredag den 28. november, og på Peter Brandt Koefoeds landbrug i Aakirkeby på Bornholm har klokken netop rundet 22.30. I stuehuset har Peter Koefoed og hustruen besøg af et par venner, da de pludselig oplever, at lyset blinker i pejsestuen.

- Jeg tænkte, at det var da underligt, for det plejer aldrig at ske. Efter fem minutter kunne jeg så høre et mindre brag. Noget sagde mig, at jeg skulle kigge ud af vinduet og med det samme opdagede jeg, at der stod flammer op fra taget på en af mine stalde. Jeg for hen til telefonen, alarmerede og skyndte mig derud. Det var en grim oplevelse, fordi vi kunne høre, at dyrene begyndte at reagere. Det ramte mig virkelig, siger Peter Brandt Koefoed og fortæller, at brandvæsenet lynhurtigt rykkede ud:

- Det føles som evigheder, når man står der, og hele ens livsværk står i lys lue, men der gik ikke meget mere end 15 minutter, før hele Bornholms beredskab var til stede. Og det var godt, at de rykkede så hurtig ud. Var der gået 30 minutter, så havde alt nok været væk - inklusive stuehuset og de andre avlsbygninger, siger Peter Brandt Koefoed.

Store mængder røg

Selvom Peter Koefoed var heldig ikke at miste alle sine avlsbygninger til flammerne, havde den store mængde røg stadig store konsekvenser for de grise, der gik i de tilstødende bygninger.

- Nogle af dem havde simpelthen fået så meget røg, at vi var nødsaget til at sende dem på slagteriet. Det var meget barskt og faktisk næsten lige så hårdt som selve branden. Heldigvis kunne en nabogård overtage nogle af de søer, der var højdrægtige, siger Peter Brandt Koefoed.

Pludselig havde Peter Koefoed en bedrift, der var fuldstændig tom for dyr. En oplevelse, han selv beskriver som utrolig underlig.

Hurtigt i gang med genopførelse

Allerede på ulykkesnatten klokken 02.00 kom Peter Koefoed i tanke om at kontakte sit forsikringsselskab, Topdanmark. Han sendte derfor en SMS til sin faste kontaktperson, Kenn Lysegaard, som mødte op på gården morgenen efter klokken 06.30.

- Inden jeg ankom, havde jeg tjekket Peters policer og fået bekræftet, at han var rigtig fint dækket, så jeg kunne med det samme overbringe beskeden om, at Peter ikke skulle bekymre sig om den del, siger Kenn Lysegaard og forklarer, at Peters dækning indbefattede nyværdi på bygningerne og at Peter således har fået et pænt beløb at genopbygge for. Derudover betaler Topdanmark også en erstatning for løsøre og driftstab.

- Alle har været villige til at få tingene til at lykkedes så hurtigt som muligt. Der blev hurtigt regnet og afsat et erstatningsbeløb, og det betyder enormt meget. Vi ser ind i et gigantisk driftstab, så det, at vi kan komme hurtigt i gang med genopførelsen, er altafgørende. Topdanmarks hjælp er helt uundværlig - som det ser ud lige nu, kommer vi til at stå med en spritny stald lige før jul, og vi håber, at kunne tage dyr ind i en del af bebyggelsen allerede fra uge 38. Det er altså kun 30 uger efter ulykken, konstaterer en tilfreds Peter Brandt Koefoed, og fortæller, at han er lettet over Topdanmarks store branchekendskab:

- Man sidder med en ligeværdig partner og skal ikke igennem en lang diskussion om, hvorfor det for eksempel ikke giver mening at føre produktionen videre, eller hvad driftstabet måtte være. Det kører bare. Forsikring er jo et produkt, man køber, som man håber, at man aldrig får brug for, men når ulykken så alligevel rammer, så er det fantastisk at mærke, at det bare fungerer præcis, som det skal, siger han.

Fra én landmand til en anden

Selvom Peter Koefoed i dag er godt på vej mod igen at kunne drive sin faste produktion af grise, kan han fortsat mærke alle følelserne og høre alle lydene, der var forbundet med ulykken.

- Jeg får stadig grumme flashbacks, og jeg kan tydeligt huske lyden fra tagpladerne, der sprang. Når jeg hører et smæld i dag, så gibber det i mig. Det betyder også, at jeg generelt tænker langt mere over risiko for brand, og vi går meget op i brandkrav, når vi bygger det nye. Det er jo nok naturligt, at man skærper sit fokus på brandsikkerheden, konstaterer Peter Brandt Koefoed.

Efter branden har Peter Brandt Koefoed også reflekteret over hvilke råd, han gerne vil give til sine kollegaer:

- Gud forbyde, at det skulle ske, men hvis andre alligevel bliver ramt af samme skade, så er et godt råd at sørge for at have et godt samarbejde med indsatslederen. Der bliver truffet store beslutninger, og det er dig, der kender din gård bedst. Derudover er det også et godt råd at sørge for, at der er frit tilgængeligt rundt om bygningerne, så beredskabet kan komme til. Vi har kørefaste veje hele vejen rundt om ejendommen og det gjorde en stor forskel, fik jeg fortalt, siger han.

Landbrugets brande er langt større end for 20 år siden

- I Peter Koefoeds tilfælde er det ikke opklaret, hvad årsagen til branden var, men man antager, at det var noget el, der kortsluttede. Og spørger man Kenn Lysegaard, kan han oplyse, at mere end hver fjerde brand starter i elinstallationerne, som kan være forældede, overbelastede, have løse forbindelser eller slidte kabler.

- Samtidig ser vi generelt en tendens til, at landmændene udvider og flere bliver hypermoderne og installerer en masse elektronik i deres bygninger. I gamle dage havde landmændene måske 20 søer - nu har de flere hundrede, og når der så sker en kortslutning, som forårsager brand, kan skaderne blive kæmpestore; meget større end de var for bare 20 år siden, siger han og fortæller, at det er et godt råd at have fokus på elinstallationen på en stor bedrift.

- Det kan være i form at løbende eleftersyn. Det kan også være termografering, som er en undersøgelse primært af eltavler med et varmefølsomt kamera, som kan afsløre løse og dårlige forbindelser, defekter og overbelastningsskader, siger Kenn Lysegaard og afslutter med at bemærke, at det desuden er afgørende, at man har godt styr på, hvordan man forsikringsmæssigt er dækket i tilfælde af stor en brandskade, som kan have så store konsekvenser.