Abonnementsartikel

Næste år kan Helms TMT-Centret holde 70-års fødselsdag. Ledelsen er samtidig i gang med at gennemføre et glidende generationsskifte, der er fuldt gennemført om tre år.

LIND: Hvad der startede med reparation af biler på en nedlagt benzinstation i Brande i 1951, har siden udviklet sig til en af landets største maskinhandlere. I 2021 kan Helms TMT-Centret med maskinløsninger til blandt andet landbrug, golfbaner, kommuner og parker fejre 70-års jubilæum.

Bygningerne i Lind ved Herning har siden 1962 været hovedkontor for virksomheden. I takt med at forretningen løbende er udvidet med flere og flere mærker har det ligeledes været nødvendigt at udvide antallet af kvadratmeter. Det skete i 1972, 1978, 2001 - og igen her i 2020 vokser størrelsen med 1200-1300 kvadratmeter.

I dag er det en helt anden forretning end den, min far åbnede i Brande sammen med en kompagnon tilbage i 1951.

Direktør Kristian Helms

Helms TMT-Centret

Som Grøn Teknik fortalte tidligere på måneden, har Helms TMT-Centret ved årsskiftet fået en række nye brands fra den amerikanske Textron-koncern i porteføljen - og det kræver mere plads til lager.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fra lokal til skandinavisk

Virksomheden er desuden vokset til at blive landsdækkende. Således åbnede man i 2004 afdeling i Aarhus og 2010 i Sorø på Sjælland - sidstnævnte afdeling flyttede i 2015 til Ringsted.

Helms TMT-Centret importerer maskiner fra det meste af verden og distribuerer dem i Danmark, Sverige og Norge både direkte og gennem landsdækkende forhandler- og servicenet.

- I dag er det en helt anden forretning end den, min far åbnede i Brande sammen med en kompagnon tilbage i 1951, forklarer direktør Kristian Helms, da vi sætter ham stævne på hovedkontoret en regntung eftermiddag midt i januar.

Og det er tydeligt at se i de store haller, hvor lange rækker af moderne specialmaskiner til blandt andet golfbaner, stadions og parkanlæg står side om side med læssere, traktorer, pressere, skovmaskiner og rigtig meget andet.

Maskiner erstattede heste

Knud Helms etablerede virksomheden på en nedlagt benzinstation i Brande i 1951 under navnet Helms & Oehlenschläger. I begyndelsen reparerede de biler, men snart kom maskinsalget til, selvom der i landbruget i 50'erne stadig var mange heste. Maskinerne var dog for alvor på vej, og i 1962 besluttede man at starte en maskinforretning op i Lind ved Herning.

I 1971 havde Knud Helms overtaget hele virksomheden og navnet blev ændret til Helms TMT-Centret for at signalere, at man solgte Traktorer, Mejetærksere og Trucks.

- Dengang var der 100 procents fokus på landbrug, men det har ændret sig markant, selvom landbruget stadig er et vigtigt segment for os. Siden er "Entreprenør", "Park & Golf" samt "Skov" kommet til, og i dag er alle segmenterne stort set lige vigtige for os, fortæller Kristian Helms.

Han begyndte i 1979 som 21-årig at arbejde i virksomheden, og han har som anden generation haft ansvaret for Helms TMT-Centret siden 1995.

Men nu er tiden snart moden til tredje generation. Sønnerne Allan S. Helms og Jakob K. Helms har været ansat i virksomheden siden henholdsvis 2003 og 2010, og familien er i fuld gang med et glidende generationsskifte, der vil være endelig gennemført om tre år.

Specialister til alle segmenter

I 1990'erne begyndte Helms TMT-centret at forhandlere teleskop- og minilæssere fra tyske Schäffer, og de røde læssere er i dag et af hovedprodukterne i virksomheden.

- Vi har en stor palette, men det hele passer sammen og supplerer hinanden - både på salg og service, for vi har specialister til det hele, fastslår Kristian Helms og tilføjer, at man ud fra de tre servicecentre har i alt 10 servicevogne kørende til at servicerer kunderne rundt i hele landet.

Bredden i maskinprogrammet er samtidig med til at udligne op- og nedture inden for de enkelte områder.

- Generelt har vi dog i øjeblikket fremgang over hele linjen - måske lige bortset fra skov, hvor der har været en lille nedgang som følge af de store regnmængder samt noget billeangreb i Centraleuropa, siger han.

En sund forretning

At virksomheden er i topform glæder naturligvis Kristian Helms, ikke mindst set i lyset af det igangværende generationsskifte.

- Jeg overtog selv en solid virksomhed i 1995, og selvom den er vokset en hel del i den mellemliggende periode, så er den stadig solid. For os har kunden altid været det vigtigste, og blandt andet derfor har vi nu en god og bred kundegruppe samt en sund økonomi. Så det er med stor tilfredshed, jeg om tre år udtræder af ledelsesgruppen, fortæller den 62-årige direktør.

Til den tid håber Kristian Helms at få mere tid til at være ambassadør for virksomheden.

- Jeg vil naturligvis stille min erfaring til rådighed for sparring med Jacob og Allan, hvis de får brug for det. Og så får jeg som fuldtidssælger bedre tid til vores nøglekunder og nøgleleverandører, siger han.