Abonnementsartikel

SAGRO inviterede til besøg på ejendom, der havde fået foretaget naturtjek

En flok lokale landmænd og naturinteresserede deltog i et besøg hos økologisk landmand Flemming Julsgaard, Brande, da SAGRO torsdag præsenterede hans ejendom med naturbrillerne på.

Det var miljø- og naturrådgiver Lisbeth Gliese Jensen, der præsenterede det såkaldte Naturtjek. Dette er et produkt til landmænd, der giver dem et overblik over, hvordan de kan tilgodese naturen på deres ejendom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktet er udviklet af SEGES og finansieret af 15. juni fonden og Fonden for Økologisk Landbrug. Med et Naturtjek i bagagen får landmanden et enkelt og fagligt redskab, der giver overblik over, hvordan man bedst kan beskytte, forvalte eller etablere ny natur på bedriften, oplyser SEGES.

Flemming Julsgaards ejendom ligger i et bakket terræn, hvor der også indgår moser og vådområder, samt helt traditionelle driftsarealer omgivet af læbælter.

Og flokken af interesserede fik et kig på lidt af det hele.

Lisbeth Gliese Jensen fremhævede nogle af de noget tilgroede bælter, hvor variationen i beplantningen er stor.

- Det er til gavn for både fugle og vildt, der kan få langt mere af deres behov for føde dækket - og er man som jordejer interesseret i jagt, kan det jo også få vildtet til at blive, fordi de ikke skal søge føden andre steder, forklarede hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad stå, hvad der ikke falder

Gruppen besøgte også en lille træklædt bakkeø med både levende og døde træer.

Netop at lade døde træer stå gavner både insekter og fugle. Fuglene får dermed flere fødekilder, ligesom spætterne kan lave huler i træerne.

Flemming Julsgaard har også et moseområde, som han lige nu forbereder at plante et træbælte ved. Selv om nytilplantning i første omgang ikke tæller så meget i bogen, når kommunerne skal vurdere naturværdier, så vil træerne på sigt gavne naturen og også øge gårdens naturværdi.

rich-media-3
Lokale landmænd og naturinteresserede deltog i et besøg hos Flemming Julsgaard, Brande, da SAGRO præsenterede hans ejendom med naturbrillerne på. Pressefoto.

Sidste stop på rundturen var et besøg ved et vådt område, som Flemming Julsgaard har forsøgt at dyrke men opgivet, da det gav for lidt, og også var en udfordring at køre i.

Her har han nu fået tilladelse til at etablere en 3000 kvadratmeter stor sø i et område, hvor der også ligger andre småsøer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver mening

Flemming Juulsgaard er en af de landmænd, der er med i projektet omkring naturtjek og har fået gennemgået ejendommen.

Han ser helt klare fordele ved at satse på mere natur ved ejendommen.

- Vi har jo brug for at have bier til at bestøve planterne, så der skal være steder for planterne, siger han.

Han er selv jæger, og har helt tydeligt kunne mærke, at antallet af fugle er faldet, siden han som dreng startede med at gå på jagt, og det er en udvikling, han som landmand og naturelsker gerne vil være med til at gøre noget ved.